Sastanak ministara u Sarajevu: Posvećenost regionalnoj saradnji

  Ostaju posvećeni regionalnoj saradnji, posebno u pravnom okviru CEFTA-e i Berlinskog procesa, unapređenju političkog dijaloga te provođenju mjera navedenim u višegodišnjem Akcijskom planu za regionalni ekonomski prostor (REA) na zapadnom Balkanu kako bi regija bila atraktivnija i konkurentnija.

  Domaćin sastanka je ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak [Anadolija]

  Šest ministara vanjskih poslova zemalja zapadnog Balkana (WB6), u okviru priprema za predstojeći samit o Zapadnom Balkanu u Londonu, sastalo se u petak u Sarajevu kako bi potvrdili posvećenost jačoj regionalnoj saradnji, razmotrili napredak implementacije zaključaka sa samita u Trstu i razmijenili mišljenja o evropskoj perspektivi.

  “Uvjereni smo da sastanci u ovom formatu, kao što je dogovoreno tokom našeg sastanka u Skoplju 9. februara 2017. godine, mogu ojačati saradnju i uzajamno razumijevanje, unaprijediti našu saradnju i omogućiti da region ‘govori jednim glasom’ u oblasti od zajedničkog interesa, posebno ka EU-u. Mi veoma cijenimo kontinuirani angažman EU-a u podršci stabilnosti i jačanju političkih i ekonomskih veza unutar i sa regionom i pozdravljamo potvrđenu nedvosmislenu podršku EU-a evropskoj perspektivi za Zapadni Balkan”, navedeno je u zaključcima sa sastanka.

  Ostaju posvećeni regionalnoj saradnji, posebno u pravnom okviru CEFTA-e i Berlinskog procesa, unapređenju političkog dijaloga te provođenju mjera navedenim u višegodišnjem Akcijskom planu za regionalni ekonomski prostor (REA) na zapadnom Balkanu kako bi regija bila atraktivnija i konkurentnija.

  Ministarska konferencija Fonda za Zapadni Balkan

  Naglasili su značaj Agende za povezivanje, posebno u sektoru saobraćaja i energetike, i u tom smislu pozdravljaju provođenje Sporazuma o transportnoj zajednici, kao i predstojeće aktivnosti u vezi s realizacijom projekata Investicijskog okvira za Zapadni Balkan. U zaključcima je istaknuto da ostaju posvećeni jačanju sigurnosti u regiji te pozdravljaju predstojeći samit EU – Zapadni Balkan, koji će biti održan u Sofiji u maju ove godine.

  U petak u popodnevnim satima Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine bit će domaćin i ministarske konferencije Fonda za Zapadni Balkan, na kojoj će učestvovati izvršni direktor Fonda Gjergj Murra.

  Nakon uvodne riječi ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igora Crnadka, Murra će predstaviti izvještaj o aktivnostima Fonda za Zapadni Balkan, s posebnim naglaskom na završeni prvi krug evaluacije predloženih projekata te će biti razmijenjena mišljenja o mogućem povećanju godišnjih doprinosa.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  eight + one =