Sastanak Dodik-Cvijanović: Smjene srpskih ambasadora i konzula BiH

  Biće imenovano 16 osoba koje će "znati kako izražavati interese RS, a da pri tome ne nanose štetu bilo kome drugome".

  Foto: AA

  Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović dogovorili su na današnjem sastanku da budu smijenjeni šefovi diplomatskih misija BiH u svijetu iz reda srpskog naroda, javlja Anadolu Agency (AA).

  Na konferenciji za novinare nakon sastanka u Banjaluci Cvijanović je istakla da je ovaj sastanak održan u cilju vraćanja u okvir ustavnih procedura, a tema je spoljnopolitičko djelovanje BiH i izražavanje interesa RS u okviru tog djelovanja.

  “Dogovorili smo se da se ide u odabir novih ljudi koji će obavljati ove važne poslove u inostranstvu u ime svih u okviru BH. Građani RS očekuju da se u okviru spoljnopolitičkog djelovanja BiH izraze i odraze njihovi interesi, ali to nismo mogli da vidimo u prethodnom periodu kao ni dogovaranje i saradnju”, kazala je Cvijanović i dodala da će u skladu sa Ustavom RS, da predsjednik RS članu Predsjedništva BiH iz RS dostavlja prijedloge imenovanja novih imenovanja lica koja su šefovi diplomatskih misija koji su zaduženi da provode spoljnu politiku BiH.

  Ona je naglasila da će odabrati ljude koji će znati kako izražavati interese RS a da pri tome ne nanose štetu bilo kome drugome.

  Cvijanović i Dodik istakli su da će ovo biti tačka na sjednici Predsjedništva BiH, da se provedu razrješenja i uslijede imenovanja novih kadrova.

  U pitanju su diplomatska predstavništva u zemljama: Japan, Izrael, Bugarska, Švajcarska, Kanada, Grčka, Rumunija, Češka, Egipat, Slovenija, Srbija, Crna Gora, OEBS, te generalni konzulati BiH u Frankfurtu i Istanbulu, i novo imenovanje za Makedoniju.

  Dodik je ponovio da je izabran u RS i da je u institucije BiH delegiran da zastupe interese RS i srpskog naroda.

  “Moj primarni stav biće stav RS-a, želimo da napravimo novi pristup i novu praksu i obradovao sam se činjenici da je predsjednica obavijestila me o namjeri da imajući u vidu novonastalu situaciju vezanu za jučerašnju odluku NATO-a i Brisela oko priče o MAP-u da sazove ponovo sve relevantne faktore u RS, političke i institucionalne, da se to pitanje ponovo stavi na dnevni red kako bi potvrdili, vjeruje, odanost rezoluciji Narodne skupštine RS o vojnoj neutralnosti”, kazao je Dodik.

  “Naša pozicija je pozicija neutralnosti i to ima da se poštuje”, naglasio je Dodik.

  Rekao je i da neće prisustvovati sjednicama Predsjedništva BiH ukoliko pri tome ne bude istaknuta zastava RS-a.

  “Nemam s tim problem, nisam išao tamo da primam platu i budem ikebana, ta praksa će biti prekinuta. Predsjedništvo je razvlašćeno odlukama visokog predstavnika”, kazao je Dodik.

  Dodao je da ne spori BiH, zastavu BiH, ali da zastava RS mora da bude tamo gdje je on.

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × two = sixteen