More

  Sastanak delegacija SNSD-a i SDA: Bez rješenja o strukturi Vijeća ministara BiH

  Izjavio je to potpredsjednik SDA Adil Osmanović navodeći da delegacije nisu ulazile u raspored resora, već da su raspravljale o pitanjima koji broj ministara će biti iz Federacije i iz Republike Srpske.

  - Advertisement -

  Delegacije Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Stranke demokratske akcije (SDA) na današnjem sastanku, održanom u Parlamentaroj skupštini BiH, nisu našli rješenje u pogledu sastava Vijeća ministara BiH.

  Izjavio je to potpredsjednik SDA Adil Osmanović navodeći da delegacije nisu ulazile u raspored resora, već da su raspravljale o pitanjima koji broj ministara će biti iz Federacije i iz Republike Srpske.

  – Dosadašnja praksa je bila da se na čelu Vijeća ministara BiH redovno rotiraju Bošnjak, Srbin i Hrvat i da je do sada praksa bila da ako je na čelu Vijeća ministara bio predsjedavajući iz reda srpskog naroda, kao što je bio Nikola Špirić, da onda SNSD i njegovi koalicioni partneri mogu računati na još dva ministarstva. Oko toga nismo našli najbolje rješenje – istakao je Osmanović.

  Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac naveo je da SNSD ostaje pri stavu da se Vijeće ministara BiH formira po modelu tri iz reda Republike Srpske, tri iz reda Bošnjaka i tri iz reda Hrvata.

  – Inače, treba stati na tome da se svakih sedam dana postavljaju uslovi – naglasio je Košarac.

  Na sastanku je delegacija SDA iznijela argumente da je neophodno poštovati Ustav BiH i da se kao tehničko pitanje treba shvatiti dostavljanje Prvog nacionalnog godišnjeg plana i da su organi države BiH preuzeli tu obavezu.

  – Od SNSD-a dobili smo odgovor da je to neprihvatljivo za njih u ovom trenutku. Na taj način o ovom pitanju ostalo je da se raspravlja – dodao je Osmanović.

  Očekuje da će u narednoj sedmici doći do sastanka SDA, SNSD i HDZ BiH gdje će se sva otvorena pitanja staviti na sto.

  Sastanku su prisustvovali u delegaciji SDA Adil Osmanović, Denis Zvizdić i Edin Ramić dok su u delegaciji SNSD-a bili Nebojša Radmanović, Staša Košarac i Nikola Špirić.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceFENA

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ninety nine − = ninety five