Šarović: Napravljen prvi korak ka ukidanju zabrane izvoza hrane životinjskog porijekla iz BiH u EU

  EU očekuje da će projekat pomoći bh. preduzećima u oblasti poljoprivrede da budu što konkuretniji i izađu na tržišta, te da će implementacija projekta biti uspješna.

  Foto: Elman Omić - Anadolu Agency

  U Sarajevu je danas obilježen završetak dvogodišnjeg programa, kojeg je finansirala Evropska unija, a tiče se tehničke pomoći u upravljanju nusproizvodima životinjskog porijekla i životinjskim otpadom u BiH. Tim povodom Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH istakao je da je napravljen prvi korak ka ukidanju zabrane izvoza hrane životinjskog porijekla u zemlje Evropske unije, javlja Anadolu Agency (AA).

  “Mislim da je ovo važan trenutak za BiH kada je u pitanju zbrinjavanje nusproizvoda životinjskog porijekla i životinjskog otpada. Ovaj projekat, po meni, trebao je da bude na stolu prije desetak godina, ali nisu se stekli uslovi za to i zato hvala Evropskoj komisiji koja nam je omogućila bespovratna grant sredstva“, naglasio je Šarović.

  Dodao je da je projekat okupio predstavnike državniog nivoa, entiteta, Brčko distrikta, veterinarskog sektora, šektora zaštite okoline i eksperte EU kako bi došli do nekoliko važnih dokumenata, a to su Strategija za upravljanje nusproizvodima životinjskog porijekla i životinjskim otpadom u BiH, studija izvodljivosti i akcioni planovi.

  Prema njegovim riječima BiH u ovoj oblasti zaostaje, jer životinjski otpad odlaže po smetljištima, u rijekama, na neadekvatnim mjestima.

  “To je jedna od ključnih prepreka zašto BiH ne može da izvozi hranu životinjskog porijekla, odnosno crveno meso, u Evropsku uniju. Nadam se da su se stvorili uslovi za tako nešto. Trebamo krenuti u usvajanje i implementaciju strateških dokumenata, vjerovatno u izmjenu zakonodavstva na svim nivoima, jer trebamo da stvorimo pretpostavku za javno-privatno partnerstvo kako bi se pravilno uredio sistem i izgradili objekti za zbrinjavanje otpada. To svaka normalna razvijena, ekološki svjesna zemlja ima i mislim da je vrijeme da i BiH učini te značajne korake“, kazao je Šarović.

  Istakao je da vjeruje da izmjene zakonodavstva neće trajati dugo, što će omogućiti realizaciju izgradnje prvog objekta po sistemu javno-privatnog partnerstva za šta ima mnogo zainteresovanih.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × six = forty eight