Šarović – Koc: Ostvareni rekordni pomaci u trgovinskoj razmjeni BiH i Turske

  Posljednjih godina ostvareni su rekordni pomaci u trgovini i sve ukazuje da će obim razmjene u narednoj godini dostići ciljanih milijardu dolara, odnosno da će zacrtani planovi biti do kraja realizovani, istaknuto je na sastanku ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića i ambasadora Republike Turske u BiH Halduna Koca.

  [AA]

  Posljednjih godina ostvareni su rekordni pomaci u trgovini i sve ukazuje da će obim razmjene u narednoj godini dostići ciljanih milijardu dolara, odnosno da će zacrtani planovi biti do kraja realizovani, istaknuto je na sastanku ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića i ambasadora Republike Turske u BiH Halduna Koca, prenosi Anadolu Agency (AA).

  Uprkos krupnim izazovima koji, zbog pada vrijednosti turske lire, posljednjih mjeseci prate globalnu trgovinu, izvoz iz Bosne i Hercegovine nije ugrožen.

  „Izvoz iz naše zemlje je u konstantnom porastu. Pored činjenice da je izvoz iz Bosne i Hercegovine prvi put premašio uvoz, u ovoj godini imali smo značajno povećanje izvoza industrijskih proizvoda“, istakao je ministar Šarović.

  Spoljnotrgovinski balans Bosne i Hercegovine značajno je unaprijeđen i time što je ministar Šarović sa saradnicima uspio obezbijediti da se izvoz poljoprivrednih proizvoda i hrane, a posebno brašna, u ovu zemlju enormno poveća, istaknuto je na sastanku.

  Slično je i sa izvozom mesa gdje su prvi put obezbijeđene sigurne kvote za izvoz, a kako je istaknuto, očekuje se da će u ovu zemlju uskoro biti isporučeno dogovorenih, novih tri do četiri hiljade tona mesa, saopćeno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

  Ministar Šarović je takođe predočio problem u izvozu glukoznog šećera u Tursku i uz razumijevanje turske strane očekuje se brzo rješavanje i ovog pitanja.

  Sagovornici su ocijenili, navodi se u saopćenju, da postoji povećan interes investitora za Bosnu i Hercegovinu i da je neophodno što prije otkloniti postojeće prepreke za investiranje, kao što je nedostatak sirovine za preradu.

  Ministar Šarović istakao je da u tom smislu ima jasan plan rješenja, koji se, između ostalog, odnosi i na reformu drvne industrije, odnosno onemogućavanje daljeg izvoza sirovine u inostranstvo.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  eight × = forty eight