Šarović: Energetska strategija će pokrenuti investicioni ciklus u cijeloj BiH

  Obim investicija po nekoj srednjoj varijanti predviđa ulaganja u energetske objekte od devet milijardi konvertibilnih maraka (KM), što će pokrenuti investicioni ciklus u cijeloj zemlji.

  [AA]

  Ministar za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH Mirko Šarović je, u vezi s današnjim usvajanjem okvirne engeretske startegije BiH, rekao kako je strategija pripremena za period 2018.-2035., te da obim investicija po nekoj srednjoj varijanti predviđa ulaganja u energetske objekte u vrijednosti od devet milijardi konvertibilnih maraka (KM). To će, kako je rekao, pokrenuti investicioni ciklus u cijeloj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

  “Ovo je jedan od najvažnijih dokumenata u oblasti energetskog sektora u BiH u posljednjih nekoliko godina, mislim da je posebno energetski sektor očekivao jednu ovakvu odluku koja na neki način otvara perpspektivu za razvoj sektora, za konkurentnost, da neki način ona otključava pristup IPA i drugim fondovima za Zapadni Balkan”, rekao je Šarović na konferenciji za novinare.

  On je dodao kako niti jedan projekat posljednjih godina nije mogao dobiti zeleno svjetlo, odnosno nije mogao biti finansiran, te da je u tome važnost potpisivanja ovog dokumenta.

  “Ovaj dokument je zajedničko djelo svih institucija u BiH koje se bave ovim pitanjem”, naglasio je Šarović.

  Ministar je naglasio kako su na strategiji radili međunarodni konsultanti, na noj je rađeno više mjeseci i dobila je sve potrebne saglasnosti. Kako je dodao, ono što je najvažnije ona je rađena po modularnom principu jer su joj baza entitetske startegije u oblasti energetike koje su završene prije državne strategije, te da one u suštini čine jedan paket.

  “Staretgija na nivou BiH u osnovi ima za cilj sigurnost u snabdijevanju eletričnom energijom, konkurentnost, pa i cjenovna konkuretnost za stanovnike BiH, te prelasku na obnovljive izvore energije u značajniji obim, odnosno dekarbonizaciju”, rekao e Šarović, te dodao:

  “Strategija je pripremena za period 2018.-2035., a obim investicija po nekoj srednjoj varijanti predviđa ulaganja u energetske objekte od devet milijardi konvertibilnih maraka (KM), što će pokrenuti investicioni ciklus u cijeloj zemlji. S pravom se može očekivati da ovaj sektor može da bude zamajac i motor razvoja u BiH.”

  Zahvalio je svima koji su dali doprinos na izradi ove stratgije, posebno Evropskoj komisiji i vladi Velike Birtanije koja je donirala milion KM.

  “Ovo jeste važan dokument, ali čitavom paketu propisa iz oblasti energetskog sektora nedosatje regulativa, moderna napredna evropska regulativa u oblasti električne energije i gasa, to je tzv. treći energetski paket. Dokument, odnosno zakon je pripremljen i nalazi su u ministarstvu i pred nama je period u kojem trebamo uspjeti da ova zakonska rješenja dobiju zeleno svjetlo”, podvukao je Šarović.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  seventy two − sixty seven =