More

  Sarajevo: Uhapšen bivši federalni ministar unutrašnjih poslova

  Pet osoba uhapšeno je u Sarajevu u akciji 'Registar' pod optužbom da su oštetili budžet Federacije Bosne i Hercegovine za pola miliona eura.

  U Sarajevu je uhapšen bivši SDP-ov ministar unutrašnjih poslova u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine Predrag Kurteš s još tri osobe zbog sumnje u zloupotrebu položaja i ovlaštenja.

  Među uhapšenima je i njegov bivši saradnik Dragan Mioković.

  Akciju je izvela Federalna uprava policije po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Uhapšeni se terete da su od 2011. do 2014. pripremili i zaključili ugovor s unaprijed dogovorenim dobavljačem, i to provođenjem postupka pregovaranja bez objave javnog poziva.

  Terete se da su na taj način sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu blizu pola miliona eura i za taj iznos oštetili budžet Federacije BiH.

  Riječ je o ugovoru za nabavku računarske opreme radi uspostavljanja Jedinstvenog sistema centralnog matičnog registra Federacije BiH.

  Pretresi još traju, javlja reporter Al Jazeere Emir Skenderagić.

  Predsjednik SDP-a Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić rekao je da podržava rad pravosuđa, ali da u ovom slučaju sumnja u legitimnost Federalne uprave policije (FUP) i Tužilaštva Bosne i Hercegovine jer je, kako je kazao, policija javila podobnim medijima za pokretanje jutrošnje akcije. On tvrdi da iza akcije stoji SDA.

  Akcija ‘Registar’

  FUP od ranih jutarnjih sati na području Kantona Sarajevo provodi operativnu akciju “Registar” zbog sumnji da je pet osoba – četiri bosanskohercegovačka i jedan strani državljanin – pribavilo protivpravnu imovinsku korist u iznosu blizu pola miliona eura, za koliko su i oštetili budžet bh. entiteta Federacija BiH.

  Prema navodima Tužilaštva Bosne i Hercegovine, osumnjičene osobe terete se da su od 2011. do 2014. godine, u okviru organizovane kriminalne grupe, prethodno osmišljenim i usaglašenim zajedničkim djelovanjem pristupili provođenju mjera i radnji u cilju zaključenja štetnog ugovora u vrijednosti 2.155.000 KM (1,1 milion eura) za nabavku softverske i hardverske opreme.

  Policija navodi da su predmet akcije državljani Bosne i Hercegovine inicijala P. K. (1953), D. M. (1958), K. K. (1971), E. M. (1976) i jedan strani državljanin inicijala A. R.

  Osumnjičeni se terete za organizovani kriminal, pranje novca, zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, sklapanje štetnog ugovora, davanje dara ili drugog oblika koristi, primanje dara ili drugog oblika koristi i krivotvorenje službene isprave.

  Po završetku pretresa osumnjičene osobe bit će lišene slobode, te će nakon kriminalističke obrade biti predani Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Federalne uprave policije.

  Kako prenosi Klix.ba, među uhapšenima je i Kemal Kačapor, jedan od najbližih saradnika nekadašnjeg čelnika SDP-a Zlatka Lagumdžije i asistent na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. Nakon što je SDP osvojio vlast na izborima 2010. godine, Lagumdžija je Kačapora imenovao u Nadzorni odbor BH Telecoma, navodi Klix.ba.

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ two = 2