More

  Sarajevo i Beograd bi autoputem trebali biti povezani preko Tuzle, Brčkog i Bijeljine, čeka se Dodikov pristanak

  Tu opciju u BiH podržava FBiH i veliki broj zvaničnika u RS-u, izuzev SNSD-a i Milorada Dodika, koji se zalažu da put ide preko Višegrada i istočne Bosne.

  - Advertisement -

  Sudeći prema posljednjim izjavama zvaničnika u BiH, ali i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, nakon što ga je posjetio lider Turske Recep Tayyip Erdogan buduća trasa autoputa između Sarajeva i Beograda trebala bi ići preko Tuzle, Brčkog i Bijeljine. Tu opciju u BiH podržava FBiH i veliki broj zvaničnika u RS-u, izuzev SNSD-a i Milorada Dodika, koji se zalažu da put ide preko Višegrada i istočne Bosne.

  “Na osnovu naših studija trasa preko Tuzle je najjeftinija i najispaltljivija tako da se ja od samog početka zalažem da upravo ona bude izabrana kao konačno rješenje. Na taj način povezali bismo nekoliko ekonomski bitnih djelova naše zemlje, te olakšali njihovu komunikaciju ne samo s Beogradom, već i sa Zagrebom”, kazao je za Klix.ba premijer FBiH Fadil Novalić, koji će u narednim danima održati sastanak sa gradonačelnicima Tuzle, Bijeljine, Orašja, Žepča i Brčkog, gdje će prezentovati prednosti te trase.

  Turska kao glavni investitor idejnog projekta autoputa Sarajevo-Beograd smatra kako se o konačnoj trasi puta trebaju dogovoriti BiH i Srbija. Naši susjedi od početka su se zalagali za ideju da trasa ide preko Višegrada, Rogatice i Pala do Sarajeva, što su načelno podržali i zvaničnici iz entiteta Republika Srpska. Tu ideju Srbija je opravdavala činjenicom da već imaju cestovne projekte prema Čačku i Užicama, a d abi nastavak trase do Sarajeva u mnogome značio i poboljšanje infrastrukture u istočnim dijelovima BiH, koji su po tom pitanju prilično zapostavljeni.

  Ipak, zvaničnici entiteta FBiH od početka su predlagali trasu preko Tuzle zbog značaja u ekonomskom i industrijskom smislu i činjenice da područje Tuzlanskog kantona vapi za boljom putnom infrastrukturom.

  Odlučuju entiteti

  Državni ministar prometa i komunikacija Ismir Jusko nedugo nakon što je ozvaničena ideja o autoputu Sarajevo-Beograd je kazao da konačni stav BiH o trasi trebaju donijeti entiteti. Tu se i lome koplja, a prema posljednjim izjavama zvaničnika izglednija opcija je preko Tuzle i Bijeljine.

  “Tuzlanski kanton je najmnogoljudniji, a i većina industrijskih potencijala Federacije nalazi se u TK. Ne smijemo zaboraviti ni da Tuzla ima aerodrom koji se izuzetno dinamično razvija. U interesu Republike Srpske je da Zvornik, Bijeljina i Semberija (dakle bogati poljoprivredni kraj), budu što bolje povezani sa Beogradom i Sarajevom. Ovaj prijedlog bi trebao podržati i HDZ s obzirom da bi on konačno stavio većinski hrvatsko Orašje u ravnopravni položaj sa ostalim kantonima. Mi u Posavini imamo bezbroj neiskorištenih resursa koje možemo staviti u funkciju zahvaljujući upravo ovom autoputu. Na kraju, tu je i Brčko Distrikt koji je već neko vrijeme zapostavljen. Bitno je napomenuti da bi put preko distrikta poboljšao i riječnu komunikaciju jer se u Brčkom nalazi međunarodna luka na Savi. Mislim da apsolutno niko nema razloga da se buni protiv ove trase”, kazao je Novalić za Klix.ba.

  Nakon što je turski predsjednik Erdogan s Vučićem posjetio Novi Pazar, razgovaralo se i o autoputu Sarajevo-Beograd, gdje je naglašena neupitnost tog projekta u skorijem periodu, a Erdogan je na dilemu da postoje dva prijedloga z atrasu puta kazao da nije sporno da se grade obje dionice, i ona preko Višegrada i dalje preko Sandžaka, ali i preko Tuzle i Bijeljine.

  Čeka se pristanak zvaničnika iz RS-a

  S obzirom na finansijsku isplativnost teško je očekivati u skorijem periodu da se obje trase grade, ali da je optimalnija trasa preko Tuzle i Bijeljine potvrdio je i bivši lider SDS-a Mladen Bosić.

  Bosić je podržao nedavne zaključke gradonačelnika Bijeljine, Brčkog i Tuzle da autoput Sarajevo-Beograd ide tom trasom, što bi bilo isplativo i to bi trebalo da podrže vlasti u oba entiteta, jer je to u interesu građana, poručio je Bosić.

  Do sada izneseni stavovi ukazuju da se još samo čeka pristanak SNSD-a odnosno Milorada Dodika pa da trasa preko Tuzle i Bijeljine bude zvanični stav BiH, na što bi trebala pristati i Srbija.

  Na nivou lokalnih zajednica oko ovog pitanja već postoji široki konsenzus.

  “Uskoro ću se sastati sa gradonačelnikom Tuzle Jasminom Imamovićem, Bijeljine Mićom Mićićem i Brčkog Sinišom Milićem, te načelnicima Žepča Matom Zovko i Orašja Stankom Vincetićem. Okupit ćemo dakle predstavnike opština i gradova sa obije strane entitetske linije, predstavnike različitih stranaka i nacionalnosti. Načelnici i gradonačelnici već neko vrijeme intenzivno lobiraju za trasu preko Tuzle i ja ću im pružiti svesrdnu podršku. Također, predstavit ću im planove izgradnje, razgovarat ćemo i o tome kako još Vlada Federacije može pomoći razvoj regije Sjeveroistočne Bosne”, zaključio je Novalić.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceKlix.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  three + two =