More

  Sarajevo: Demobilizirani borci štrajkuju glađu

  Dio demobiliziranih boraca traži uspostavu naknade za nezaposlene veterane te ukidanje finansiranja 1.600 udruženja koja okupljaju veterane.

  - Advertisement -

  Dio demobiliziranih boraca koji već dva mjeseca protestuju ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu, stupio je u štrajk glađu.

  Traže uspostavu naknade za nezaposlene veterane, gotovo 160 eura mjesečno te zdravstveno osiguranje.

  Također, traže da se ukine finansiranje blizu 1.600 raznih udruženja koja okupljaju veterane u BiH.

  Pročistiti spiskove veterana

  Ujedno smatraju i da se trebaju pročistiti spiskovi vetarana i ratnih stradalnika.

  „Boračka udruženja postoje i dobijaju velike pare i iz opština i iz kantona. U tim udruženjima je 4-5 ljudi. Oni to dijele između sebe. Evo vidite… zašto nas ne podržavaju ta udruženja?! A mi smo borci, bili smo zajedno na linijama. Oni ne smiju. Jer doći će neko, ukinuti im ta sredstva. A to traje već 20 godina.Oni se ne mijenjaju 20 godina“, kaže Emir Sofić iz Srebrenika.

  Enis iz Živinica dodaje: „Pitam javnost i svijet: Dokle će nas više ovako gledati?! Pozivamo Valentina Inzka, po ko zna koji put da se obrati. Pozivali smo OHR. Došli su jednom i nema više ništa od toga. Međunarodna zajednica bi trebala da ovaj problem riješi.“

  Ministar: Sporazum je postignut

  Ministar Salko Bukvarević rekao je kako je Vlada FBiH prošlog mjeseca postigla sporazum sa 20 organizacija koje okupljaju najveći broj veterana. Dogovorene su izmjene i dopune zakona o pravima veterana, javlja reporter Al Jazeere Ivan Pavković. Osim toga, dogovoreno je da će biti donesen zakon o funkcioniranju boračkih organizacija te da će biti objavljen registar.

  Prema službenim podacima, koje je početkom godine predstavilo federalno Ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, u Registru boraca je 570.000 imena.

  Od tog broja, u Armiji i Ministarstvu unutrašnjih poslova Bosne i Hercegovine bilo je angažirano 390.000 pripadnika, a u Hrvatskom vijeću obrane i MUP-u bivše samozvane hrvatske republike Herceg-Bosna njih najmanje 180.000.

  Druga je baza podataka Registar korisnika boračko-invalidske zaštite, koji sadrži 95.000 imena i kojima se isplaćuju razni oblici socijalnih davanja za bivše borce, odnosno obitelji šehida i poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i dobitnika ratnih priznanja.

  No, borce zanimaju konkretna imena, ratni put i vrijeme provedeno na ratištu te da sve to bude javno dostupno, ranije je izvijestila Al Jazeera.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  3 × = twenty one