More

  Saradnja Srbije i BiH u eurointegracijama

  U Beogradu potpisan Sporazum o saradnji u eurointegracijama između ove dvije zemlje.

  - Advertisement -

  Ministarka u Vladi Srbije za evropske integracije Jadranka Joksimović i šef diplomatije Bosne i Hercegovine Igor Crnadak potpisali su u četvrtak u Beogradu Sporazum o saradnji u evrointegracijama i ocijenili da takva saradnja mijenja sliku o regionu.

  Crnadak je rekao da taj sporazum predstavlja vrhunac saradnje dvije zemlje u toj oblasti, ali ujedno i vrhunac nesebične podrške koju u BiH u posljednje vrijeme dobija od Srbije.

  “Mislim da polako stvaramo jednu percepciju da naš region postaje region saradnje i jednog zdravog rivaliteta, a ne region konflikata”, rekao je šef diplomatije BiH.

  Joksimović je rekla da se radi o sveobuhvatnom sporazumu, u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju [SSP], kojim se predviđa da Srbija BiH pruži političku i tehničku podršku na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

  “Srbija je zemlja koja je odmakla u pregovorima za članstvo, otvorili smo brojna poglavlja, neka smo i zatvorili… Pošto smo već percipirani kao jedan od lidera procesa evropskih integracija u regionu, mi smatramo našom obavezom i odgovornošću da drugim aspirantima pomognemo koliko god možemo iskustvom, tehničkim znanjem i podrškom”, rekla je Joksimović.

  Crnadak je kazao i da je prije osam godina BiH bila lider u procesu evropskih integracija, ali da su se poslije zastoja stvari promijenile, i da je sada Srbija lider na putu ka EU.

  Joksimović je navela da je došlo vrijeme da prestane da se stvara “lažno takmičenje u regionu ko će pre i ko će više”, već da region treba da uradi sve što može da izvuče najbolje za svoje zemlje.

  “Bosna i Hercegovina je više od važnog partnera za nas u regionu i u tom smislu zaista mislim da je ovo jedan dobar signal za dodatnu stabilizaciju odnosa, ne samo naše dve zemlje, već i za ceo region”, kazala je Joksimović.

  Dodala je da Sporazum, pored saradnje u procesu evropskih integracija, podrazumijeva i pojačanu koordinaciju u oblasti kretanja ljudi, robe, kapitala između Srbije i BiH.

  Šef diplomatije BiH izrazio je očekivanje da će Sporazum što prije stupiti na snagu, kao i da će BiH uz ovu podršku Srbije dobiti veću brzinu u procesu pregovora.

  “Vrata su nam otvorena, ali mi smo svijesni da je najveći posao na nama samima i na našim institucijama i u Republici Srpskoj, i u Federaciji i na nivou zajedničkih institucija”, rekao je Crnadak.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − two = one