More

  SAOPŠTENJE: Povodom obilježavanja Dana nestalih u Brčkom

  Koordinacija udruženja proisteklih iz prethodnog rata koja zastupaju prava porodica civinih žrtava rata i ove godine u Brčkom distriktu Bosne i Hercegovine simbolično obilježavaju 30. avgust, Međunarodni dan nestalih uz podršku Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, Međunarodnog crvenog križa-krsta /ICRC/ BiH i finansijsku podršku BH Telecoma Sarajevo – Direkcije Brčko distrikta BiH.

  I nakon 29 godina od počinjenih ratnih zločina, suočeni smo sa činjenicom da nadležni organi: vlast, Tužiteljstvo i Policija Brčko distrikta BiH, pravosudne institucije BiH i bezbjednosne agencije u Bosni i Hercegovini, nisu dovoljno uradili na pronalaženju skeletnih ostataka nevino ubijenih Bošnjakla, Hrvata i ostalih, na prikupljanju podataka o dokazima o ratnim zločinima, na procesuiranju i kažnjavanju počinilaca i naredbodavaca za počinjene zločine.

  Zabrinjava nas činjenica da polahko, zahvaljujući vlastima u Brčko distriktu BiH i u Bosni i Hercegovini, navikavamo se na takvo stanje, gdje se nevino ubijenih sjećamo od datuma do datuma. Porodice nevino ubijenih zahtijevaju da se konačno otkriju i pronađu skeletni ostaci njihovih najmilijih, počinioci zločina privedu licu pravde. Da mjerodavne institucije Brčko distrikta BiH i u Bosni i Hercegovini rade svoj posao na pronalaženju neotkrivenih posmrtnih ostataka nevino ubijenih civila kao što to ne rade, barem bi u zadnjih deset godina pronašli jedan skeletnih ostatak. Tužiteljstvo i policijske agencije su mogli pružiti nadu u pravdu porodicama žrtava a ne stvarati dojam kod porodica da jedino mogu očekivati potrebne informacije od naručioca i  egzekutora zločina.

  Ako se takva politika nastavi, sami se pitamo, da li se zločin zaista desio, iako činjenice o počinjenim ratnim zločinima to nepobitno potvrđuju.

  Biti civilna žrtva rata u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine /kao samostalne lokalne zajednice/ za izvršnu, zakonodavnu, pravosudnu i policijsku vlast samo je prefiks sa nazivom “CIVILNA ŽRTVA RATA” i ništa drugo.

  Program obilježavanja:

  Ponedjeljak, 30.08.2021. godine, na Trgu mladih u vremenu od 10.00 do 11,50 sati.

  U 11,50 sati prisutni sa Trga mladih krenut će u pravcu graničnog prelaza Brčko-Gunja gdje će preći isti s ciljem polaganja vijenaca, bacanjem cvijeća u rijeku Savu i puštanjem balona u zrak sa ispisanim porukama.

  Zvanični plakat

  Čitano

  Povezani članci