More

  Sankcije RS-u uopće nisu bezazlene. Najgore tek dolazi/VIDEO

  - Advertisement -

  Dok danima bjesni rat između predsjednika Rs Milorada Dodika i američkog ambasadora u Bosni i Hercegovini Michaela Murphyja, već su vidljive prve posljedice sankcija Sjedinjenih Američkih Država koje su uvedene zvaničnicima Rs i članovima njihovih porodica. Dok Dodik sve naziva budalaštinama, postavlja se pitanje da li je to baš tako?, piše RTV BN.

  Dodik građanima u Republici Srpskoj uskraćuje osnovna prava budžet bilježi deficit, a najgore tek dolazi, poručio je američki ambasador u BiH, nakon čega je Dodik Murphyju odgovorio da je njegovo saopćenje prepuno neistina.

  “Ovo saopćenje vrvi od netačnih podataka i laži koje se iznose. Uobičajeno je da amerikanci kao što je Murphy pokušavaju  sebi pribaviti veći značaj nego što imaju”, rekao je Dodik.

  Kolika je moć američkog ambasadora možda najbolje govori to što u vremenu dok Dodik sa njim verbalno ratuje, već stižu konkretne posljedice sankcija koje je Vašington uveo Dodiku, njegovoj djeci, Željki Cvijanović, Radovanu Viškoviću i još nekim funkcionerima SNSD-a. Sajtovi Vlade i Predsjednika Rs su oboreni i preseljeni na domen Srbije.

  “Zadnja dešavanja nam pokazuju da te sankcije uopće nisu bezazlene jer su se institucije Rs u jednom trenutku našle izbrisane sa mape digitalnog svijeta odnosno uloženi su milioni u razvitak elektronske vlade da tako kažem, da bi se preko noći jednostavno izbrisale email adrese i ljudi u tim institucijama nisu mogli obavljati ni poslovnu korespodenciju”, smatra politički analitičar Tanja Topić.

  Eksperti za finansije upozoravaju da je, pored zabrane ulaska u SAD, i sve težeg izlaska na međunarodno tržište novca, postoji čitav niz ozbiljnih problema ukoliko se nalazite na crnoj listi.

  “Njima je uskraćeno otvaranje transakcionih ili bilo kakvih računa ovdje u Zapadnoj Evropi. Ako bi neki pojedinac došao ovdje sa zahtjevom i molbom da otvori transakcioni račun on bi odmah bio proveden kroz određenu bazu podataka gdje bi se pokazalo da se on nalazi na crnim listama”, smatra stručnjak za finansije Vanja Milašinović. 

  Milašinović kaže da se u Luksemburgu gdje trenutno radi, odavno zna da je Dodik na crnoj listi.

  “Njima je praktično ograničeno investiranje i bilo kakve poslovne vrste transakcija u Zapadnoj Evropi ukoliko ta osoba hoće na neki način da investira bez da otvori račun. Ukoliko neka organizacija propusti da to uradi ili na neki način ostvair poslovnu transakciju sa osobom na crnoj listi ta organizacija se može dovesti u rizik da njoj bude oduzeta licenca za rad”, kaže Milašinović za RTV BN.

  Predstavnici opozicije međutim upozoravaju da će ipak zbog odnosa zvaničnika SNSD-a i zapada najveće posljedice ipak da osjete građani.

  “Sankcije će osjetiti ubjedljivo najviše narod i Rs i eventualno neki koji su željeli da ulažu na ovom prostoru… Vjerovatno će neki budući investitori odustati od svojih investicija jer nije mudro stavljati prst u oko američkoj administraciji”, smatra Tomica Stojanović, poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Rs. 

  Da su američke sankcije uopće nisu za izrugivanje, kako je to više puta prestavljao Dodik, dokazuju i ispovijesti onih koji su ranije stavljeni na crnu listu, kao što su bivša predsjednica Rs Biljana Plavšić i hrvatski političar Ljubo Ćesić Rojs, koji su medijima rekli da nisu mogli obavljati bilo kakve transakcije u banci, a penzija se uplaćuje preko posebnog zaštićenog računa.

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  fifty one ÷ = seventeen