Sana u Prijedoru opada: Još uvijek kritično u naselju Gomjenica

  - Vodostaj rijeke Sane iznosio je jutros 485 centimetara i u blagom je padu

  Foto: AA

  U Prijedoru su jutros, nakon zasjedanja Gradskog štaba za vanredne situacije, rekli da je idalje kritična situacija u naselju Gomjenica, javlja Anadolu Agency (AA).

  Problem su, kako je saopšteno, izazvale rječice u blizini Ribnjaka “Saničani”. Nije došlo do pucanja nasipa na ribnjaku, a vodostaj rijeke Sane i okolnih rijeka je u opadanju.

  – Ribnjak nije pukao –

  Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković je rekao danas da sinoć nisu mogli procijeniti šta se tačno dešava, jer je došlo do pada vodostaja Sane i okolnih rijeka, a rijeka Gomjenica je počela naglo da raste i plavi naselja Gomjenica i Vrbice.

  “Odgovorno tvrdim da ne postoji nikakvo oštećenje Ribnjaka ‘Saničani’, ali je postojala ogromna količina vode koja je zaplavila ribnjak. Da ne bi došlo do oštećenja ribnjaka, ispuštala se voda. Problem je u sistemu, jer ribnjak ne funkcioniše. Pojavile su se glasine da je pukao nasip na ribnjaku, ali to su dezinformacije. Sana je bila na izuzetno visokom nivou, došlo je do zastoja vode i njenog povratka u tok rječice Miloševice. Činimo sve moguće napore da pomognemo ljudima, da ne bi došlo do još većih šteta. Trenutna slika pokazuje da će doći do smirivanja situacije”, rekao je danas Đaković.

  – Vodostaj Sane u opadanju –

  Vodostaj rijeke Sane iznosio je jutros 485 centimetara i u blagom je padu, potvrdio je nakon sjednice štaba i Dušan Vranješ, šef Odsjeka Civilne zaštite grada Prijedora.

  On je istakao da se očekuje dalji pad vodostaja te istakao da su tokom noći održavani postojeći nasipi, da ne bi došlo do novog prodora vode.

  – Vatrogasci stalno na terenu –

  Pripadnici Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor vrše ispumpavanje vode da ne bi došlo do naglog priliva rijeke Sane u Gomjenicu, pojasnio je komandir Nebojša Miljuš. Vatrogasci su sve vrijeme na terenu pomagali građanima, vršili prevoz te dostavljali hranu i vodu onima koji nisu mogli izaći iz svojih kuća.

  – Voda ispravna za piće –

  Direktor prijedorskog “Vodovoda” Vlado Reljić je istakao da se u saradnji s Higijensko-epidemiološkom službom preduzimaju sve aktivnosti na kontroli higijenske ispravnosti vode za piće.

  “Uzimamo uzorke, šaljemo u Banjaluku, a preduzeli smo i pojačano hlorisanje vode i ona je ispravna za konzumaciju”, naglasio je Reljić.

  – Najteže u Gomjenici –

  U naselju Gomjenica idalje je teško stanje, jer je voda sinoć prodrla u mnoga domaćinstva.

  Ranko Miljatović iz ovog prijedorskog naselja kaže da je vode manje oko 30 odsto u odnosu na 2014. godinu.

  “Ja sam vulkanizer i morao sam isprazniti svu radionicu. Tamo mi je sve poplavilo 2014. godine, a nisam dobio ni marku obeštećenja za pretrpljenu štetu. Tada su mi uništene mašine, motori, jer je voda nadirala toliko brzo da nismo uspjeli ništa izvući. Evo vidite i sada kako je. Ja sam preživio stotine poplava ovdje. Imam 75 godina, ali ne pamtim gore od one iz 2014. i ove sad. Takođe, usjevi su svi propali, ono što smo posijali, od toga nema više ništa. Vidjećemo hoćemo li dobiti neku pomoć ove godine?”, kaže Miljatović i  dodaje da su mještani ogorčeni i da smatraju da se sistemski mora rješiti problem s plavljenjem ovih područja.

  – Presječene putne komunikacije –

  Danas je zbog izlivanja rijeke Une potpuno prekinut saobraćaj na magistralnim putu Kozarska Dubica – Kostajnica te u mjestu Špilja.

  Na putu Prijedor – Novi Grad, u mjestu Donja Dragotinja, saobraćaj je u prekidu zbog izlivanja rijeke Sane na kolovoz.

  Voda se djelimično povukla s kolovoza u mjestu Žeger pa se saobraćaj na dionici Prijedor – Sanski Most odvija usporeno.

  Na putu Blagaj – Japra – Vitasovci – Radomirovac – Volari u mjestu Vitasovci u opštini Novi Grad izlila se rijeka Sana zbog čega je saobraćaj obustavljen. U ovoj opštini je neprohodna ulica Meše Selimovića, zbog izlivanja rijeke Sane.

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  seven × = 49