Samit u Londonu: BiH dobila 275 miliona eura za tri infrastrukturna projekta

  Bosna i Hercegovina je na samitu u Londonu kandidirala tri projekta ukupne vrijednosti 275 miliona eura i sva tri su dobila podršku Evropske komisije.

  [Fena]

  Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić učestvovao je u utorak u Londonu na samitu premijera zapadnog Balkana (WB6+EU8) koji se održava u okviru Berlinskog procesa.

  Bosna i Hercegovina je na samitu u Londonu kandidirala tri projekta ukupne vrijednosti 275 miliona eura i sva tri su dobila podršku Evropske komisije. Na Koridoru 5C u sekcijama Tarčin – Konjic i Buna – Počitelj ukupne vrijednosti 150 milona eura i jedan projekt tehničke pomoći na Koridoru 5C u iznosu od 125 miliona eura. BiH je dobila i grant sredstva u iznosu od 5 miliona eura i 38 miliona eura, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

  U uvodnom obraćanju o temi ekonomije Zvizdić je zahvalio domaćinu, premijerki Terezi Mej (Theresa May) te vladi Velike Britanije i uputio čestitke na odličnoj organizaciji samita i ukazanom gostoprimstvu. Rekao je da ga raduje činjenica što je ovogodišnji samit održan u Londonu jer je time data poruka da će se saradnja i jačanje ekonomskih, društvenih i kulturnih veza između regiona zapadnog Balkana i Velike Britanije nastaviti i nakon Brexita.

  Istaknuo je da je 2018. godina izuzetno dobra godina za cijeli region u kontekstu stavljanja teme proširenja ponovo na listu prioriteta EU, počevši s bugarskim predsjedavanjem, objavljivanjem Strategije Evropske komisije o kredibilnoj perspektivi proširenja, historijskom samitu u Sofiji i čestitao Republici Austriji preuzimanje predsjedavanja Evropskom unijom te pozdravio to što je jedan od prioriteta predsjedavanja proširenje EU. Dodao je da je bitno da se fokus EU zadrži na procesu proširenja i da se nastave slati pozitivne poruke u tom smislu te izrazio nadu da će do narednog samita u okviru Berlinskog procesa biti više pozitivnih priča.

  Također je istaknuo značaj Agende za povezivanje u ključnim infrastrukturalnim oblastima koja je u prethodnom periodu omogućavala pravilno planiranje i prioritiziranje ključnih infrastrukturalnih pravaca i projekata koji u konačnici vode ka ekonomskom razvoju regije. Pozdravio je objavljene investicione projekte tokom samita u Sofiji, gdje je Bosna i Hercegovina dobila grantove za tri investiciona projekta u oblasti transportne infrastrukture u vrijednosti od 32,8 miliona eura i grant za projekt tehničke pomoći u vrijednosti 5, 2 miliona eura.

  Naglasio je da je Trstu pokrenuta bitna komponenta, a to je podrška uspostavi regionalnog ekonomskog područja i istaknuo da je Bosna i Hercegovina u potpunosti opredijeljena za implementaciju Akcionog plana. Dodao je da su investicije je od ključnog značaja i generator ekonomskog razvoja i pozdravio uspostavu Regionalne investicijske agende kao platforme koja će dati dobar okvir za približavanje investicionih politika u cilju kreiranja jedinstvenog investicionog područja. Upoznao je prisutne premijere da bi čak 84% ispitanih stranih investitora prisutnih u BiH preporučilo Bosnu i Hercegovinu za investiranje, ali i da je neophodno da se unaprijedi politička stabilnost, osiguranje potrebne infrastrukture i jačanje vladavine prava. S tim u vezi, dodao je da Vijeće ministara BiH ostaje posvećeno unapređenju poslovnog okruženja, prvenstveno kroz provođenje potrebnih reformi u okviru Reformske agende za BiH, ali i da je rješenja za neka od ovih pitanja tražiti na regionalnom nivou.

  Zvizdić je rekao da je trenutno nedovoljna institucionalna podrška oblasti istraživanja i razvoja kao ključnog preduvjeta za osiguranje maksimalne iskorištenosti najznačajnijeg resursa, mladih i talentiranih ljudi kako bi se omogućila njihova puna uključenost u razvoj zemlje. Stoga je posebno pozdravio fokus ovogodišnjeg samita na pristup finansijama start-up-ima i malim i srednjim preduzećima kao generatorima inovativnog razvoja u svrhu transformacije postojećih ekonomija.

  Kazao je da BiH baštini mnogobrojne resurse, a svakako najznačajniji jesu upravo mladi i talentirani ljudi, te izrazio žaljenje što je upravo među ovom populacijom stopa nezaposlenosti visoka i izrazio nadu da će se upravo kroz podršku pristupu finansijama i razvoju inovativnog poduzetništva taj problem riješiti.

  Dodao je da je ključno pitanje tranzicije regiona u digitalne ekonomije i pozdravio pokretanje Digitalne agende za zapadni Balkan u Sofiji koja ima za cilj da podrži tranziciju regiona i donese prednosti digitalne transformacije poput bržeg ekonomskog rasta, više radnih mjesta i boljih usluga građanima. Istaknuo je da su svi procesi o kojima se govorilo u okviru današnje diskusije neophodni da bi se stanje ekonomija u regiji unaprijedilo na onaj nivo s kojim bi se iskoristili ogromni potencijali i resursi.

  O temi sigurnost Zvizdić je rekao da je pitanje sigurnosti u kontekstu međunarodnih odnosa tema koja ne poznaje granice i da sigurnosne prijetnje, kao i mreže organiziranog kriminala nisu opterećene administrativnim i legislativnim protokolima niti granicama. Rekao je da je stoga imperativ da se na zajedničke izazove odgovori koordiniranim djelovanjem, kroz održivi i sveobuhvatan pristup koji uključuje aktivno sudjelovanje i suradnju svih država.

  Istaknuo je da Bosna i Hercegovina aktivno sudjeluje u borbi protiv terorizma, uključujući borbu protiv radikalizacije i nasilnog ekstremizma, te da su ovom procesu pored organa vlasti aktivno učešće uzele i organizacije civilnog društva i vjerske zajednice. Naglasio je činjenicu da, prema službenim podacima bh. institucija za provođenje zakona, nije zabilježen niti jedan odlazak na strana ratišta u posljednjih skoro dvije godine.

  Zvizdić se dotakao i teme migranata, koja se nameće kao goruće pitanje regije i EU. Upoznao je prisutne da je od početka ove godine u Bosnu i Hercegovinu ukupno ušlo 7300 migranata od kojih je 6500 izrazilo namjeru za traženjem azila, dok je samo 650 i formalno podnijelo taj zahtjev i dodao da je, poređenja radi, prošle godine broj migranata bio tek 766. Istaknuo je bitnost ove teme jer Bosna i Hercegovina, bez osiguranja zajedničkih rješenja, adresiranja izazova koje ovakvi migracioni tokovi podrazumijevaju te pomoći EU u materijalno – tehničkom i stručnom smislu i podrškom u vidu slanja eksperata za pomoć graničnoj službi, neće biti u mogućnosti adekvatno odgovoriti u slučaju povećanog priliva migranata. Dodao je da ovaj problem ima dva bitna aspekta koji se moraju tretirati, a to su humanitarni i sigurnosni. Istaknuo je posvećenost BiH da bude dijelom zajedničkog regionalnog i EU rješenja.

  Na sesiji vanjska politika, bilateralni odnosi i politika nasljeđa predsjedavajući Zvizdić je u obraćanju premijerima rekao da je perspektiva članstva u EU najsnažniji poticaj zemljama zapadnog Balkana za provođenje reformi, kao i za napore u pravcu pomirenja i vraćanja povjerenja u regiji, te i dalje predstavlja snažnu motivacijsku snagu i integracijski faktor. Pozdravio je kontinuiranu snažnu podršku EU regionalnoj saradnji, te obnovljeni naglasak u Strategiji na pomirenju i rješavanju otvorenih pitanja, uključujući i potrebu rješavanja pitanja granica. Naglasio je da su upravo Bosna i Hercegovina i Crna Gora potpisale prvi Sporazum o granici na samitu održanom u Beču u okviru Berlinskog procesa.

  – Trajni prioritet vanjske politike BiH je unapređenje saradnje sa susjednim državama, na osnovama zajedničkog interesa i načelima ravnopravnosti, uzajamnog uvažavanja i poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Ostajemo potpuno opredijeljeni za rješavanje otvorenih pitanja sa susjedima kroz dijalog, uz poštivanje navedenih načela saradnje, kao i načela koja su sastavni dio međunarodnog prava, te spremnost za konstruktivan i kontinuirani dijalog u cilju ostvarivanja napretka u rješavanju otvorenih pitanja – rekao je Zvizdić.

  Pozdravio je činjenicu da ovogodišnji samit otvara dijalog o temama koje su veoma osjetljive i bolne. Naglasio je da je dijalog o ovim pitanjima potreban u svrhu pomirenja kako bi se na odgovoran, činjeničan i argumentiran način uložili napori da budemo dio zajedničkog rješenja koje će zatvoriti nemilu prošlost. Dodao je da moramo biti dijelom onih snaga koje će dati potreban pijetet svim žrtvama, a počinioce strašnih zločina jednom i zauvijek staviti na pravo mjesto – u tamnicu prošlosti i zauvijek smiriti zle duhove.

  – Siguran sam da ćemo se svi složiti da glorificiranje osuđenih ratnih zločinaca, minimiziranje i negiranje osjećaja i ukazivanje poštivanja žrtvama i njihovim porodicama, korištenje govora mržnje, ratnohušačke retorike, dodjeljivanje priznanja osuđenim ratnim zločincima, a sve u cilju pribavljanja niskih političkih poena nije način na koji možemo graditi zajedničku budućnost – istaknuo je Zvizdić.

  Dodao je da je Bosna i Hercegovina opredijeljena da bude dijelom rješenja, da želi da se vrata prošlosti zatvore i da se okonča sa retorikama koje podsjećaju na one sa početka devedesetih godina. Naglasio je potrebu da se region okrene ka daljnjem jačanju dobrosusjedskih odnosa, njegovanju dijaloga i naročito unapređenju ekonomskih veza kako bi se gradila bolja i prosperitetnija budućnost.

  Na kraju svog obraćanja Zvizdić je rekao da je zajednički cilj koji veže sve zemlje regije jeste aspiracija za članstvo u EU i naglasio da je to snažna okosnica koja u svom intenzitetu ne smije da oslabi. Apelovao je na sve premijere da zajedno iznađu način da se isti ojača i da u narednom periodu svjedočimo kontinuiranom napretku na putu EU integracije svake od učesnica u okviru zapadnobalkanske šestorke. Dodao je da je za Bosnu i Hercegovinu stjecanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji potrebno kao garant daljnje stabilnosti i prosperiteta uz neophodno provođenje reformi i standardizaciju cjelokupnog društveno-ekonomskog poretka sa evropskim vrijednostima.

  Istaknuo je da Bosna i Hercegovina ostaje potpuno opredijeljena za učešće u aktivnostima u okviru Berlinskog procesa i Zapadnobalkanske šestorke, za jačanje međusobne saradnje u oblastima važnih za stabilnost, ekonomski razvoj, poboljšanje životnog standarda i stvaranju pozitivne političke klime u regiji.

  Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić potpisao je u utorak u Londonu na Samitu premijera WB6+EU8 četiri zajedničke dekleracije zemalja učesnica Berlinskog procesa.

  Također, prema ovlaštenjima Predsjedništva BiH, potpisao je Deklaraciju o ratnim zločinima, Deklaraciju o nestalim osobama, Deklaraciju o regionalnim odnosima i međusobnoj saradnji i Izjavu iz oblasti borbe protiv korupcije.

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − six = two