More

  Samit u Budimpešti: BiH i Kina potpisale sporazum o ukidanju viza

  Potpisan i Sporazum o poljoprivrednoj saradnji Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstva poljoprivrede NR Kine.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  U Budimpešti su danas potpisani Sporazum o uzajmanom izuzimanju od viza za nosioce običnih pasoša između Bosne i Hercegovine i NR Kine i Sporazum o poljoprivrednoj saradnji Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstva poljoprivrede NR Kine, prenosi Anadolu Agency (AA).

  Sporazumi su potpisani u okviru 6. Samita 16 premijera zemalja centralne i istočne Evrope sa premijerom NR Kine (16+1) i to u prisustvu premijera Bosne i Hercegovine (BiH) i NR Kine Denisa Zvizdića i Lija Keqianga.

  Sporazum o uzajmanom izuzimanju od viza za nosioce običnih pasoša između Bosne i Hercegovine i NR Kine potpisali su ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak i ministar vanjskih poslova NR Kine Wang Yi. Ovim sporazumom državljani BiH i NR Kine, nosioci važećih biometrijskih pasoša, bit će oslobođeni obaveze pribavljanja vize za ulazak, izlazak, boravak ili tranzit preko teritorije druge ugovorne strane tokom boravka do 30 dana.

  Sporazum o poljoprivrednoj saradnji Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstva poljoprivrede NR Kine potpisali su zamjenik predsjedavajućeg VMBiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i ministar trgovine NR Kine Shan Zhong. Zaključivanjem ovog sporazuma otvara se proces intenzivne komunikacije bh. institucija kao i biznis zajednice u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja u objema zemljama, uz promoviranje ekonomske, naučne i tehnološke saradnje u ovim oblastima.

  Zvizdić: Očekujemo kandidatski status u prvom dijelu 2018.

  Na Plenarnoj sesiji Samita Zvizdić je u svome obraćanju premijerima istaknuo da šesti Samit predstavlja dokaz održivosti partnerskog odnosa i siguran put ka jačanju bilateralnih i privrednih odnosa.

  Predsjedavajući Zvizdić je rekao da Bosna i Hercegovina aktivno radi na realizaciji ključnih vanjskopolitičkih prioriteta, jačanju unutrašnje stabilnosti i ekonomskom razvoju.

  Naglasio je da je najvažniji vanjskopolitički cilj Bosne i Hercegovine članstvo u EU i da se kontinuirano radi na ispunjavanju uslova za dobijanje kandidatskog statusa. Izrazio je očekivanje da će se to i desiti u prvoj polovini 2018. godine.

  Govorio je i o procesima vezanim za ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine i istaknuo da se radi na implementaciji brojnih reformskih mjera u oblastima porezne politike, unapređenja poslovnog okruženja, tržišta rada, jačanja konkurentnosti i stvaranju uslova za privlačenje stranih investicija. Naveo je da su reforme koje se provode već rezultirale pozitivnim pomacima u rastu BDP-a od 3,1% i otvaranju više od 40.000 radnih mjesta, te da su, u posljednih 30 mjeseci, svi vitalni ekonomski pokazatelji u Bosni i Hercegovini poput izvoza, industrijske proizvodnje i turizma, u porastu.

  Zvizdić je upoznao prisutne premijere sa turističkim potencijalima Bosne i Hercegovine, njenim historijskim naslijeđem i prirodnim bogatstvima.

  “Drago mi je sa vama podijeliti vijest da se broj turista u prethodnoj godini povećao za više od 16 posto što nas svrstava među 20 zemalja svijeta sa najvećim porastom turističkih posjeta po glavi stanovnika“, rekao je predsjedavajući Zvizdić. Dodao je da ga raduje činjenica da, pored tradicionalnih gostiju iz evropskih zemalja, sve više građana NR Kine posjećuje Bosnu i Hercegovinu, čiji se broj prema statističkim pokazateljima, udvostručio u posljednih godinu dana.

  Naglasio je da smatra izuzetno važnim uspostavljanje direktne avio-linije Peking–Beograd– Sarajevo.

  Predsjedavajući Zvizdić je rekao da pored turizma sektori energetike i transporta ostaju prioritetni sektori za BiH kao nosioci potencijala za ulaganja. Naglasio je da se naša država nalazi na 8. mjestu u Evropi po hidropotencijalu, da ima potencijale u oblasti energije vjetra i značajne rezerve kvalitetnog uglja. Naveo je projekat izgradnje termoelektrane kapaciteta 450MW „Blok 7“ Tuzla koji se razvija u pozitivnom smjeru i za koji će se danas obaviti potpisivanje Ugovora o kreditu između Elektroprivrede Bosne i Hercegovine i kineske EXIM banke.

  “Potpisivanje ovog Ugovora ima višestruk značaj jer, pored činjenice da se radi o najznačajnijoj investiciji u energetski sektor u Bosni i Hercegovini, ovaj projekat simbolizira početak brojnih narednih projekata koje namjeravamo realizirati sa Narodnom Republikom Kinom unutar platforme 16+1“, rekao je Zvizdić i izrazio poštovanje i zahvalnost premijeru Keqiangu na izuzetnoj posvećenosti i podršci projektima u Bosni i Hercegovini.

  Zvizdić je istaknuo interes Bosne i Hercegovine za izvozom poljoprivrednih proizvoda u Kinu, te ukazao da je današnje potpisivanje Sporazuma o poljoprivrednoj saradnji između NR Kine i Vijeća ministara BiH važan korak ka tom cilju.

  „Ovaj Sporazum predstavlja nadogradnju već postojećeg Sporazuma o trgovini i ekonomskoj saradnji između Bosne i Hercegovine i Narodne Republike Kine koji smo potpisali 2001. godine. Sporazum o poljoprivrednoj saradnji će inicirati proces intenzivne komunikacije između naših državnih institucija kao i poslovne zajednice, te sam uvjeren i rezultirati privrednim partnerstvima koji će biti od obostranog značaja“, rekao je.

  Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je na kraju svog obraćanja istaknuo da je Bosna i Hercegovina izuzetno zanteresovana da još više unaprijedi postojeće bilateralne i ekonomske odnose sa NR Kinom, kao i zemljama srednje i istočne Evrope.

  On je tom prilikom pozvao prisutne premijere država učesnica Samita 16+1 da posjete našu zemlju, a posebno da u aprilu 2018. godine posjete Mostar gdje će se u sklopu 21. Privrednog sajma u Mostaru, održati „16+1 – Sajam poljoprivredne opreme“. Isto tako, da posjete Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine, koji će 2018. godine biti domaćin Treće „16+1 konferencije u oblasti inovacija“, koja će se održati u sklopu Regionalnog foruma inovacija „UNLIMITED”.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ 2 = one