More

  Samit 16+1 u Beogradu: Potrebno bolje povezivanje regije

  Učesnici Samita ministara transporta Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope danas su na otvaranju izrazili očekivanje da će proizvod skupa biti novi infrastrukturni projekti.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Samit ministara transporta Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope danas je svečano otvoren u Beogradu, a učesnici su na izrazili očekivanje da će proizvod skupa biti novi infrastrukturni projekti koji će bolje povezivati region, javlja Anadolu Agency (AA).

  Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je zvanično i otvorio Samit, rekao je da ono zbog čega su danas okupljeni jesu putevi i novi oblici saradnje.

  “Povezivanje regiona danas je od presudnog značaja za napredak”, naveo je, istakavši da kada se pogleda bivša Jugoslavija, vidi se da Bosna i Hercegovina nema nijedan auto-put koji ih spaja, kao ni prugu, a slično je i s Crnom Gorom, Rumunijom, dok je nešto bolje s Bugarskom i Makedonijom.

  On je rekao da infrastrukturno nismo povezani, iako su te zemlje glavni trgovnski partneri, što, kako je naglasio mora da se ispravlja.

  „Suština je u povezivanju, da menjamo robe, usluge, na najbolji način smanjimo operativne troškove. Zato ulažemo mnogo novca u razvoj infrastrukture, rečnih luka, puteva. Spremni smo da saslušamo u tome savete naših kineskih prijatelja, i da damo pun doprinos projektu ‘Jedan pojas, jedan put'”, rekao je.

  Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović, koja je i domaćin skupa, navela je da bi Srbija, zahvaljujući mehanizmu saradnje Kine i 16 zemalja CIE mogla da bude lider u Evropi u realizaciji infrastrukturnih projekata.

  Ona je izrazila očekivanje da će razgovori biti konstruktivni, te da će biti riječi i o budućim infrastrukturnim projektima od važnosti za čitav region.

  Ministar transporta Kine Li Xiaopeng naveo je da je za pet godina postignut značajan napredak Kine i 16 zemalja CIE u povezivanju, kao primjer istakavši željezničku prugu Beograd-Budimpešta i auto-put u Crnoj Gori.

  Kako je dodao, u posljednjih nekoliko godina povećana je trgovinska razmjena Kine i 16 zemalja.

  “Pozivam sve zemlje da oslanjajući se na svoje komparativne prednosti, a poštujući princip obostane koristi, nastave da ulažu zajedničke napore za produbljivanje saradnje”, naveo je.

  Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić naveo je da je ovaj format svake godine sve snažniji i ima sve više opcija zbog kojih države u regionu na čelu s Kinom ostvaruju saradnju s ciljem dobrobiti za čitav region.

  “Kina je ovom inicijativom sve nas dovela da mnogo više sarađujemo, da imamo daleko više projekata”, kazao je.

  Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić naveo je da su odnosi s Kinom na najvišem nivou, istakavši da je veliko zadovoljstvo što se organizuje ovaj Samit baš u prestonici Srbije.

  Zamjenica gradonačelnika Pekinga Wang Hong navela je da zemlje centralne i istočne Evrope i Kina imaju tradicionalno prijateljstvo, naglasivši da da su donijeti konkretni planovi kako da se ta saradnja poboljša kako bi životni standard građana bio bolji.

  Predstavnik Sekretarijata Kine za zemlje CIE Li Jude naveo da su odnosi Kine i svih zemalja koje učestvuju na Samitu najbolji u istoriji.

  On je podsjetio da je robna razmjena Kine i svijeta prošle godine premašila svjetski rekord.

  U isto vrijeme, u Beogradu se održava i Treći forum gradonačelnika glavnih gradova zemalja učesnica u mehanizmu saradnje Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  twenty four − twenty three =