More

  Samir Hodžić iz Brčkog: Posjeduje tri idžazetname za kiraete

  - Advertisement -

  Samir Hodžić iz Brčkog je prvi kurra-hafiz u Tuzlanskom muftijstvu u posljednjih 95 godina, piše portal islamskih informativnih novina Preporod.

  Put do idžazetnama

  O tome svom putu ka stjecanju idžazetnama za kiraete i zvanja kurra-hafiza Samir kaže:

  Harfove sam naučio kada sam bio 2. razred, pred svojim muallimom Esad-ef. Avdićem. Kur’an sam počeo učiti u 3. razredu. Jedan od prvih zadataka, naravno, bio je taj da nam je muallim zadao da uvježbamo učenje nekoliko ajeta s prve stranice u Mushafu. Sjećam se da sam ih toliko puta proučio da sam ih naučio napamet, bez namjere za tim. I sada sam mišljenja da je to pravi način za stjecanje vještina pravilnog učenja Kur’ana. Naći dobrog učitelja i kada on zada da se nešto nauči – sjesti i učiti. Ponavljati. Jedan ajet ponoviti desetinama puta. Najveći autoritet u naukama o tedžvidu i kira’etima Kur’ana imam Ibnul-Džezeri je rekao: ‘Između nepravilnog i pravilnog učenja Kur’ana stoji samo to da čovjek vježba svojim ustima’. Kur’an sam u mektebu učio 6 godina. Zatim sam upisao Behram-begovu medresu. Od svojih profesora kiraeta hfz. Mirnes-ef. Spahića i mr. hfz. Edin-ef. Dedića mnogo sam naučio. Dokaz za to je i činjenica da su šejhovi pred kojima sam Kur’an učio u Egiptu bili zadovoljni mojim učenjem. Hifz sam završio u 2. razredu medrese. Učestvovao sam i na nekoliko takmičenja u hifzu, jer je to odlična prilika za njegovo jačanje. Nakon medrese otišao sam na studij u Kairo i za mene je bio prirodan slijed da hafiz Kur’ana koji tamo dođe pokuša da nauči kiraete Kur’ana, pošto je Egipat poznat po svojim učenjacima u toj oblasti. Također, to su mi savjetovali i neki profesori iz Medrese. Dvije zadnje godine svog boravka u Kairu iskoristio sam za to. Prvu idžazu za kiraet imama Asima stekao sam pred šejhom Ibrahimom Muhammedom Ridvanom. Zatim, imao sam veliku čast da dobijem idžazu za kiraet imama Asima od jednog od najvećih autoriteta današnjice u oblasti kiraeta – šejha prof. dr. Ahmeda Isaa el-Ma’saravija, bivšeg šejha učača Kur’ana Egipta. Na ispitu za tu idžazu imao sam priliku da učim Kur’an pred još jednim velikanom, šejhom Abdulhakimom Abdulletifom, koji je bio učitelj i samog šejha el-Ma’saravija. I šejh Abdulhakim bio je šejh učača Kur’ana Egipta. Nakon toga, stekao sam idžazu za sedam kiraeta pred šejhom Ebul-Hajrom Mustafom ibn Ahmedom el-Ezherijem. To je čovjek koji je ljude preslušavao Kur’an od sabaha do jacije. Učili su po različitim rivajetima i kiraetima, a neki i po takozvanom džem’u (učenje hatme po sedam ili deset kiraeta), a on ih je preslušavao bez gledanja u mushaf.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourcePreporod

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  nine × = sixty three