More

  Salon knjiga: Zoran Bognar u Brčkom

  spot_imgspot_img

  U okviru Brčanskog salona knjiga, a u nastojanju promoviranja čitanja, pisanja i objavljivanja poezije, danas će u Hotelu Grand Posavina (19:30 sati) gostovati književnik Zoran Bognar.

  Zoran Bognar, pjesnik, esejista, prozni pisac, književni kritičar i antologičar, rođen je 30. januara 1965. godine u Vukovaru. Poezija Zorana Bognara prevođena je na italijanski, francuski, engleski, mađarski, njemački, švedski, slovenački, makedonski, španski, turski, jermenski, grčki, holandski, friski, poljski, rumunski, arapski i bugarski jezik.

  O književnom djelu Zorana Bognara objavljeno je preko 200 eseja, kritika i studija, kao i jedna monografija (Vladan Panković i Nikica Banić: Atletsko hodočašće nad jelisejskim vodama i poljima Zorana Bognara, Užice, 2002).

  Dobitnik je mnogih nacionalnih književnih nagrada od kojih izdvajamo: “Pečat varoši sremskokarlovačke” (1993), “Matićev šal” (1994), “Stevan Pešić” (1994), “Blažo Šćepanović” (1996), “Rade Drainac” (1999), “Isidora Sekulić” (1999), “Srboljub Mitić”(2000), “Milutin Uskoković” (2003), “Slobodan Džunić” (2006), “Milan Bogdanović” (2009), “Dimitrije Mitrinović” (2010), Visoko specijalno priznanje Akademije “Ivo Andrić” (2010), “Kočićevo pero” (2013), Nagrada ULUPUDS-a (2013), “Miodrag Draganić” (2013), “Zlatni beočug” (2013), “Vasko Popa” (2013); tri internacionalne nagrade: “Vannelli” (Italija, 1997), “Mediterranean Lion” (Montenegro, 1998) i “Hubert Burda” (Nemačka, 1999); kao i prestižne stipendije fondacije Ville Waldberte (Nemačka, 2002), jedne od najetabliranijih evropskih kuća pisaca u kojoj su boravili i stvarali mnogi svjetski priznati pisci kao što su Tomas Man, Zbignjev Herbert, Hlebnjikov, Mihael Kriger, Ištvan Erši i mnogi drugi.

  Član je Udruženja književnika Srbije i počasni je član Društva pisaca Bosne i Hercegovine. Takođe, počasni je član i PEN-a Bosne i Hercegovine.

  Živi u Beogradu (Srbija) kao profesionalni književnik. Urednik je u jednom od vodećih srpskih izdavača “Dereta”. Predsjednik je Fondacije “Ars Longa” za očuvanje lijepih umjetnosti.

  • Kaže:
   njegova religija je
   zapanjujuća jasnoća neizgovorenih reči;
   negovj patrijarh je
   volšebni prestupnik, nomad beskraja;
   albedo je njegova crkva –
   uzvišena molitva sazvežđa ispod kože;
   aura je njegova ikona –
   peludni otisak zapisa iz vetra;
   alhemija je njegov krst
   na kojem se svakodnevno razapinje
   u lavirintu kruga
   i istovremeno pretvara u zlatni prah…

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  sixty − = fifty eight

  Čitano

  Povezani članci