More

  Salim Bašić: Prijava Policiji, tražimo ostavke

  Iznio optužbe u vezi sa trošenjem javnih sredstava u boračkim udruženjima Armije RBiH.

  - Advertisement -

  Nosilac najvišeg ratnog priznanja Armije Republike Bosne i Hercegovine i bivši zastupnik u Skupštini Brčko distrikta Salim Bašić, koji je predsjednik Incijativnog odbora za pravdu i istinu, u srijedu je na konferenciji za novinare u foajeu Doma kulture u Brčkom iznio optužbe u vezi sa trošenjem javnih sredstava u boračkim udruženjima Armije RBiH.

  On je u izjavi medijima nakon konferencije kazao da optužbe potkrjepljuje izjavama podnosilaca zahtjeva za dodjelu pomoći u obnovi stambenih objekata i dokumentacijom koja mu je predočena u posljednja tri dana.

  “To je sasvim dovoljno da se zbog osnovane sumnje podnese prijava Policiji, koja bi trebala u okviru svojih nadležnosti izvršiti kontrolu i pregled dokumentacije bar u posljednjih 10 godina. Da vide šta se sve radilo u komisijama na čijem je čelu uvijek bio šef Pododjela za boračko-invalidsku zaštitu. Da se iz te dokumentacije jasno vidi i sagleda način na koji su se određena sredstava netransparentno dijelila. Neko je mogao po 20 ili 30.000 maraka ili čak ključ u ruke, a ima šehidskih porodica, invalida i demobilisanih boraca koji nikada nisu dobili niti jednu jedinu marku. Ili su pak radi reda i pravdanja ovih velikih cifara dobijali vrlo male iznose. Recimo po 2, 3 ili 4.000 maraka. Spiskovi tih korisnika su bili javno postavljeni, dok su se spiskovi sa većim iznosima redovno tajili”, naveo je on, dodavši da je nepoznat tačan broj “zakinutih” i njihova imena, ali da će se to tek početi otkrivati.

  “Dokumentaciju ćemo sortirati i ako bude elemenata krivičnog djela, ići ćemo prema Tužilaštvu Brčko distrikta i tražiti da se provede krivični postupak protiv onih koji su se ogriješili o zakon”, istakao je Bašić, naglasivši da će Policiji biti upućena pisana prijava sa potpisom ljudi, pozvavši sve ostale koji žele da se uključe u ovaj slučaj davanjem izjava i podnošenjem dokumentacije Policiji.

  Zatražene ostavke

  Zatražio je od predsjednika udruženja porodica šehida, jednistvene organizacije boraca, ratnih vojnih invalida da iz moralnih razloga odmah podnesu ostavke.

  “A da se u narednih šest mjeseci od strane skupština i drugih upravnih tijela ovih udruženja pređe na formiranje jedinstvene organizacije boraca u Brčkom.”

  Šefik Hasanović je izrazio svoje nastojanje da se razotkriju sve kriminalne radnje koje su se do sada radile.

  [Otisak.ba]
  Odgovorio je na jedno od pitanja prisutnih na konferenciji – zašto se do sada čekalo?

  “Čekalo se zbog straha – ako nešto kažem da mi neće više dati.”

  Kazao je da zna imena ljudi koji su primali mito, a kojima je, kako kaže, lično dao…

  “Drugačije nisi mogao dobiti. Ja sam dao i opet nisam dobio. Tog čovjeka ću spomenuti kad bude vrijeme.

  Konferenciji su prisustvovali demobilisani borci, porodice šehida, ratni vojni invalidi, te predstavnici nevladinog sektora.

  [Otisak.ba]

  Bašić: Kriminal u brčanskim boračkim udruženjima

  Bašić je u tekstu objavljenom u subotu, 30. decembra, na portalu Otisak.ba napisao da “dvadeset godina jedna kriminalna grupa dijeli sredstva na netransparentan način u boračkim udruženjima u Brčkom”.

  Navodi da “sredstva dodjeljuju ‘preko kreveta i tala’ pojedinim ženama šehida”, te da “pojedinci koji predstavljaju boračko-invalidske organizacije redovno svake godine za sebe uzimaju donacije”.

  On je zaključio da “na ovaj način su obeščastili i ponizili sve šehide, njihove žene i djecu, demobilisane borce i invalide”, te da je došlo vrijeme da se to javno kaže.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  4 + two =