Safet Imamović: Zašto rata neće biti

Ali ipak, postoji nada. Ona se ogleda u individualizmu. Znate za tu fancy riječ, čuli ste je nekad dok ste gledali neki strani medij koji je protiv vaše vlade. One dosadne kanale na kojima nema realityja niti golih teta. Pakosni Soroševi projekti.

Foto: Pixabay / Ilustracija

Autor: Safet Imamović

Malo kod nas, malo kod njih. Malo u Iranu, malo u Venezueli.

Privlačni naslov, dobro ušminkan, žudi za vašim klikom. Čeka vas sa krvavim thumbnailom.

Tri čarobno smisaono uvezana slova r, a i t.

Ovih decenija se kod nas često špekulira o ratu, najavljuju ga, predstavljaju ga i rado ga se sjećaju. Neki žive od toga a neki su fakat zabrinuti. Varnice, online strijeljanja, politička (ne)korektnost.

Evidentno je da se svi bave ratom, da će ovaj naslov imati nešto manje klikova ali red bi bio da neko da ovim napaćenim ljudima zrno nade o tome da rata zapravo neće biti.

Smrt kolektivizmu, sloboda individui

Pročitah prije neki dan satiru sa naslovom „Poražavajuće: Sve više ljudi želi da živi umjesto da pogine za otadžbinu“, autor ovog članka piše za genijalni Njuz i siguran sam da nije htio samo reći ciljanoj publici da se nasmije.

Dvadeset i prvi vijek, 2020. na pragu. Kinezi sadili biljke na Mjesecu, Musk najavljuje spajanje smart uređaja sa neuronima a mi huda i sad u devedesetim čekamo uputu nekog našeg vođe o tome gdje ćemo napasti ili o tome gdje bi trebali biti napadnuti.

Mentalitet nam već odavno garantira to da samo moramo imati nekog vođu koji će nas uputiti i reći nam na velikom TV-u kako da razmišljamo. Ne daj Bože uključit mozak i percipirati. Uh.

Ali ipak, postoji nada. Ona se ogleda u individualizmu. Znate za tu fancy riječ, čuli ste je nekad dok ste gledali neki strani medij koji je protiv vaše vlade. One dosadne kanale na kojima nema realityja niti golih teta. Pakosni Soroševi projekti.

Eh ta cool riječ je po mom skromnom mišljenu eventualno rješenje. Može kratko da se definiše kao pravac u kojem se pojedinac stavlja na prvo mjesto, kako ekonomski i filozofski tako i moralno i politički.

iPhone a ne AK 47 i dva noža

Materijalizam, tako odvratna a u isto vrijeme i genijalna riječ. Lični interes, tako sebičan a tako spasonosan.

Svaki put kad vidim nekog klinju kako nosi mobitel oduševim se i pomislim kako je ovo najbolje vrijeme za biti živ. Ne dajte da vas lažu! Podaci iz prošle godine ukazuju na to da je procenat globalnog siromaštva izuzetno smanjen. Da živimo u eri kad su stvari dostupne sa drugog kraja svijeta za prihvatljivu cijenu. Granica između Belgije i Holandije je imaginarna linija a i priča se o tome kako su naučnici pronašli novi lijek za HIV.

Ono dijete sa mobitelom mi daje nadu da će izrasti u mladića koji neće biti indoktriniran informacijama sa lokalne neprofitabilne televizije ili javnog servisa kojem mora plaćati pretplatu. Vidjet će negdje tamo šta zapravo rat donosi. Pogledat će kraći video u kojem se prikazuje kako je njegov vršnjak ostao bez roditelja radi primitivnih shvatanja civilizacije tamošnjeg vođe.

Ugledat će porazne podatke o propadanju društva i shvatit će zapravo pravu vrijednost pitke vode. Internet je naš prijatelj.

To dijete, odnosno, taj mladić htjet će da živi kao Austrijanac. Imat će aspiracije ka tome da mu najveći problem bude biranje marke 4K TV-a i neće se pretjerano brinuti za propale ideologije svojih roditelja.

Slušat će muziku na stranim jezicima i stupiti u razgovor sa drugačijim ljudima od kojih će ponešto i da nauči.

Možda taj mladić odabere i neku životnu saputnicu druge boje kože i sa njom planira povoljna putovanja jer nam je to dostupno.

Sva ta djeca sa mobitelima su pouzdano obećanje da će nove generacije koristiti nove informacije koje im donosi globalizacija.

Sva ta djeca imat će djecu koja će imati roditelje puno informisanije i tolerantnije za svijet oko sebe.

Ti roditelji i njihova djeca su razlog zašto rata neće biti.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Otiska.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

twenty two − twelve =