More

  Safet Imamović: Građani odlučili – Fahrudin OUT

  FahrudIN je „out“, hoće li ovo značiti da će energiju preusmjeriti negdje drugdje? Ili pak da će vjerovati u onu izreku da uporni pobjeđuju? Ostaje nam da vidimo.

  Piše: Safet Imamović

  Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić je ostvario najlošiji rezultat na političkoj sceni od osnivanja ove političke partije. Opći izbori 2018 mu nisu išli na ruku.

  U trci za Predsjedništvo iz reda bošnjačkog naroda zauzeo je tek treće mjesto sa procentualnim učešćem od 13,04% odnosno 73.698 glasova (prema informacijama CIK-a sa 99,05% obrađenih biračkih mjesta).

  Niti u drugim kategorijama nije ništa uspješniji. Prema podacima CIK-a, SBB nije briljirao na izborima za Parlament FBiH, kao ni u trci za Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine.

  Nazor koalicija

  U prethodnom mandatu, SBB je bio saveznik Stranci demokratske akcije. Sa njima i ostalim partnerima činili su vlast. Vlast koja je zbog loših unutrašnjih odnosa uvijek bila na rubu raspada. Savez za bolju budućnost je često igrao rolu opozicije, kako bi sav neuspjeh svalio na druge ne preuzimajući odgovornost i ponašajući se nezrelo u određenim trenucima. Narod je po svemu sudeći bio nemilosrdan, odlučio je to kazniti.

  Tokom predizborne kampanje bili su fokusirani na rad prethodnog saziva, aludirali su na to gdje se griješilo ne mareći za činjenicom da su i oni sami bili ključni faktor produkovanih problema.

  U predizbornoj debati, u kojoj je učestvovao i Fahrudin Radončić dalo se primijetiti da njegova politička opcija više nudi pregled problema, nego neka efikasna rješenja.

  U samoj predizbornoj kampanji bilo je populističkih obećanja ali i praznih skupova. Sve je to uticalo na jedan razočaravajući rezultat. Rezultat, koji je u velikoj mjeri ipak presudio sam narod.

  Precijenjeni PR i treća nesreća

  Fahrudin Radončić je ukazao priliku Adisu Arapoviću da vodi kampanju SBB-u na ovim izborima. Mlad, perspektivan čovjek koji dolazi iz NVO sektora i suprug je zamjenice predsjednika ove političke opcije.

  Adis Arapović je u političke vode stigao iz CCI-a (Centra za civilnu inicijativu) gdje je i stekao reputaciju i predznak analitičara.

  Arapović nije dostigao željeni rezultat iako je svako malo bio negdje, komentarisao nešto i slobodno ću reći imao dovoljno medijskog prostora.

  U kampanji je dosta informacija izlazilo u javnost, a jedna od njih je i eksplozija automobila zamjenice predsjednika SBB-a Adise Omerbegović Arapović, o kojoj, barem za sada nema još nikakvih relevantnih informacija.

  Sve ovo kombinovano je dovelo do urušavanja. Sve ove brojke nameću pitanje, može li SBB ponovo biti odlučujući politički faktor naše države.

  Da se podsjetimo, kad se prvi put (2010. godine) kandidovao, Fahrudin Radončić je imao povjerenje 142.387 birača. Nakon toga je ostvario bolji rezultat, ponovo je bio drugi sa većim brojem glasova (2014), njih čak 201.454. Međutim, na ovim izborima zauzeo je treće mjesto sa 73.698 glasova (pri obrađenim rezultatima sa 99,05% biračkih mjesta).

  Ovaj negativan trend, pokazao je da treći pokušaj i nije bio najsretniji za Fahrudina Radončića.

  FahrudIN je „out“, hoće li ovo značiti da će energiju preusmjeriti negdje drugdje? Ili pak da će vjerovati u onu izreku da uporni pobjeđuju? Ostaje nam da vidimo.

  Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Otiska.

  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  seven × = 49