SAD protiv trećeg entiteta i preustroja BiH na etničkim principima

  Ambasada SAD-a u BiH reagirala na 'ponudu' Milorada Dodika da se u BiH uspostavi treći, odnosno hrvatski entitet.

  SAD je posvećen principima Dejtonskog mirovnog sporazuma i BiH kao demokratskoj, multietničkoj, suverenoj i nezavisnoj državi [facebook.com/usembassy.bih/]

  Sjedinjene Američke Države neće podržati uspostavu trećeg entiteta u Bosni i Hercegovini niti bilo kakav preustroj te zemlje koji bi bio zasnovan na etničkim principima, upozorili su iz Američke ambasade u BiH, prenosi Otisak.ba.

  U posebnoj izjavi dostavljenoj medijima iz ambasade SAD-a su reagirali na ponovljenu “ponudu” predsjednika bh. entiteta Republike Srpske Milorada Dodika da se u BiH uspostavi treći, odnosno hrvatski entitet.

  “Stav SAD-a o ovom pitanju je poznat i ostaje nepromijenjen. SAD je posvećen principima Dejtonskog mirovnog sporazuma i Bosni i Hercegovini kao demokratskoj, multietničkoj, suverenoj i nezavisnoj državi s dva entiteta, tri konstitutivna naroda te sa neupitnim teritorijalnim integritetom”, stoji u izjavi.

  Istaknuli su i kako “odlučno odbacuju” bilo kakvu zamisao o daljnjim podjelama unutar BiH, a posebno onima zasnovanim na entičkim kriterijima.

  Podjela Federacije BiH

  Dodik je u intervjuu za bosanskohercegovačko izdanje Večernjeg lista ocijenio kako je to najbolji način da se riješe sadašnje unutrašnje napetosti i zagarantira jednakopravnost Hrvata u BiH, ali postavio je striktni uvjet da RS mora ostati u sadašnjim granicama.

  Njegov je “prijedlog” da se novi entitet napravi podjelom Federacije BiH na hrvatski i bošnjački dio.

  Predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider HDZ-a BiH Dragan Čović ocijenio je, u intervuu za televiziju N1 emitiranom u srijedu, kako je preustroj u BiH nužan kako bi Hrvati ostvarili svoju ravnopravnost te je najavio kako će se to svakako dogoditi “za tri mjeseca ili tri godine”.

  “Ne mora biti entitet, to može biti bilo kakva federalna jedinica u kojoj će se ostvariti jednakopravnost”, kazao je Čović.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − one = one