More

  SAD prijeti Generalnoj skupštini UN-a zbog Jerusalema

  SAD je poslao prijeteće pismo članicama Generalne skupštine da će Donald Trump pažljivo pratiti ko je glasao protiv Amerike, te da će zapisivati imena.

  - Advertisement -

  Američka ambasadorica pri UN-u Nikki Haley poslala je prijeteće pismo članicama Generalne skupštine UN-a uoči glasanja o neobavezujućoj rezoluciji protiv odluke Sjedinjenih Američkih Država da prizna Jerusalem za prijestonicu Izraela.

  U pismu, koje je dobio i list Haaretz, Haley je napisala da će američki predsjednik Donald Trump “pažljivo pratiti glasanje [u četvrtak]” i da je “tražio moj izvještaj o tome ko je glasao protiv nas”.

  Pismo objavljujemo u cijelosti:

  Kao što znate, Generalna skupština razmatra rezoluciju o nedavnoj odluci predsjednika Trumpa o Jerusalemu. Dok razmatrate kako ćete glasati, želim da znate da predsjednik i SAD ovo glasanje shvataju lično.

  Prije 22 godine američki Kongres proglasio je da Jerusalem treba biti priznat kao prijestonica Izraela i da američka ambasada treba biti izmještena u Jerusalem. Predsjednik Trump potvrdio je tu deklaraciju zvanično priznavši Jerusalem za glavni grad Izraela.

  Međutim, predsjednikova objava ne utječe na konačni status pregovora na bilo koji način, uključujući i specifične granice izraelskog suvereniteta u Jerusalemu. Predsjednik je također istakao podršku statusu quo svetih mjesta u Jerusalemu i nije se zalagao za promjene dogovora o Hramskoj gori/Haremul-šerifu.

  Američka objava jest priznanje da je do mira najbolje doći kad su sve strane iskrene prema drugoj u vezi s osnovnom činjenicom da je Jerusalem prijestonica Izraela od osnivanja ove države prije gotovo 70 godina. Predsjednik je jasno istakao podršku dvodržavnom rješenju ako se o njemu dogovore strane, kao i američku posvećenost miru.

  Znam da su mnogi u Generalnoj skupštini također posvećeni cilju koji je postizanje mira i pozivam vas da razmotrite hoće li rezolucija Generalne skupštine doprinijeti oštroj retorici i nasilju. Da budemo jasni, mi ne tražimo da druge države premjeste svoje ambasade u Jerusalem… no, jednostavno tražimo da priznate historijsko prijateljstvo, partnerstvo i podršku koje pružamo i poštujete našu odluku o našoj vlastitoj ambasadi.

  Predsjednik će pažljivo pratiti glasanje i zatražio je moj izvještaj o onima koji budu glasali protiv nas… Hvala vam za vaše razmatranje stanja i molimo vas da ne oklijevate i kontaktirate s mojim timom ako imate nekih pitanja ili briga.

  Poruka na Twitteru

  Haley je i s Twittera uputila poruku da će “SAD zapisivati imena” onih koji sutra na Generalnoj skupštini UN-a budu glasali za neobavezujuću rezoluciju, kojom se administracija predsjednika SAD-a Donalda Trumpa poziva da povuče nedavnu kontroverznu odluku o zvaničnom priznavanju Jerusalema za glavni grad Izraela, te da izmjesti američku ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalem.

  “U UN-u se od nas uvijek traži da činimo više i dajemo više. Stoga, kad mi donesemo odluku, po volji američkog naroda, o tome gdje će biti NAŠA ambasada, ne očekujemo od onih kojima smo pomagali da nas napadaju. U četvrtak će se glasati o kritici naše odluke. SAD će zapisivati imena”, poručila je Haley na toj društvenoj mreži.

  U ponedjeljak je SAD uložio veto u Vijeću sigurnosti UN-a na rezoluciju kojom se poziva na povlačenje odluke američkog predsjednika Trumpa da Jerusalem prizna za prijestonicu Izraela, dok je preostalih 14 članica Vijeća glasalo za taj nacrt rezolucije.

  Ovim potezom SAD se još više izolovao kad je riječ o spornoj Trumpovoj odluci, donesenoj ranije ovog mjeseca, ocijenio je Reuters.

  ‘Uvreda koja se neće zaboraviti’

  Haley je rekla da je uložila veto na rezoluciju UN-a “u znak odbrane američkog suvereniteta i uloge Amerike u mirovnom procesu na Bliskom istoku”, prenosi AP.

  “Nijedna zemlja neće govoriti SAD-u gdje treba uspostaviti svoju ambasadu”, rekla je američka ambasadorica Vijeću sigurnosti nakon što je uložila prvi američki veto nakon više od šest godina.

  Haley je istakla da Trump “veoma vodi računa o tome da ni na koji način ne prejudicira ishod pregovora o konačnom statusu”.

  Ona je, također, optužila neke države, koje nije imenovala, “za pokušaj iskrivljavanja odluke predsjednika Trumpa u korist njihovih vlastitih agendi”, naglasivši da je stav SAD-a “u potpunosti u skladu s prethodnim rezolucijama Vijeća sigurnosti”.

  Haley sa premijerom Izraela Benjaminom Netanyahuom: Istakla je kako Trump „veoma vodi računa da ni na koji način ne prejudicira ishod pregovora o konačnom statusu”usembassytelaviv / Instagram

  Haley je napomenula da je SAD dao Palestincima više od pet milijardi dolara od 1994, što je, kako je navela, više nego što je ijedna druga država izdvojila.

  “SAD nikad nije bio posvećeniji miru na Bliskom istoku”, istakla je ona, nazvavši glasanje u Vijeću sigurnosti “uvredom koja se neće zaboraviti”.

  Kako je zaključila, “ovo je još jedan primjer kako UN nanosi više štete nego što donosi koristi u rješavanju izraelsko-palestinskog sukoba”.

  Ništavna i nevažeća odluka

  U tekstu rezolucije o kojem je Vijeće sigurnosti UN-a glasalo, a koji je pripremio Egipat, izražava se “duboka žalost zbog nedavnih odluka u vezi sa statusom Jerusalema” premda se ne spominju ni SAD ni Trump, navodi britanska agencija.

  U nacrtu se ističe da bilo kakva odluka ili akcija u vezi s izmjenom karaktera, statusa ili demografskog sastava svetog grada Jerusalema nema pravni efekt, ništavna je i nevažeća, te da se mora odbaciti u skladu s relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti.

  Također, u nacrtu rezolucije sve se države pozivaju da se suzdrže od uspostavljanja diplomatskih misija u Jerusalemu.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  + sixty six = sixty eight