More

  SAD: BiH je bila suverena i prije Dejtonskog sporazuma

  Postojanje bilo kojeg od dva entiteta je u potpunosti ovisno o postojanju BiH, poručila Američka ambasada u Sarajevu.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Ne postoje paralele između (bosanskohercegovačkog entiteta) Republike Srpske i Kosova, a Sjedinjene Američke Države su u potpunosti posvećene suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, poručuju u Kancelariji za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u Sarajevu.

  Ovo je njihov odgovor na molbu agencije Tanjug da prokomentiraju izjavu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića o Kosovu i eventualne posljedice po regiju.

  Upitani kako vide Izetbegovićevu izjavu da je BiH trebala davno priznati Kosovo, čime se osporava teritorijani integritet Srbije, garanta Dejtonskog sporazuma – odnosno ustavnog popretka i teritorijalnog integriteta BiH, te da li to može ugroziti krhke odnose u regiji, u odgovoru se navodi:

  „Stav Vlade SAD-a po ovom pitanju je jasan. Ne postoje paralele izmedu Republike Srpske i Kosova. BiH je bila suverena i međunarodno priznata država i prije Dejtonskog sporazuma. SAD i ostale članice međunarodne zajednice su u potpunosti posvećene suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.“

  Kako ističu, kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, i sami zvaničnici Srbije su javno izrazili posvećenost teritorijalnom integritetu BiH.

  U Kancelariji za odnose sa javnošću američke ambasade u Sarajevu ističu kako su bh. entiteti Republika Srpska i Federacija BiH fundamentalni elementi unutrašnje političke organizacije BiH.

  „Kao što je dobro poznato, Dejtonski mirovni sporazum i Ustav Bosne i Hercegovine ne nudi prava bilo kojem od dva entiteta da se otcijepe od BiH. Postojanje bilo kojeg od dva entiteta je u potpunosti ovisno o postojanju BiH“, zaključuje u odgovoru.

  Inzko: Neprihvatljiva ratnohuškačka retorika

  Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko izražava duboku zabrinutost zbog nedavnih razdornih izjava pojedinih visokorangiranih političkih i institucionalnih lidera koje podsjećaju stanovnike BiH na tragične sukobe iz devedesetih i koje nisu u skladu sa dugoročnim naporima na promociji mira, stabilnosti i prosperiteta BiH, prenosi agencija Fena.

  Takva ratnohuškačka retorika je potpuno neprihvatljiva u kontekstu Dejtonskog mirovnog sporazuma, saopćeno je iz OHR-a.

  U svjetlu ovih izjava, kao i drugih reakcija bh. političkih lidera koje nisu doprinijele spuštanju tenzija, visoki predstavnik želi ponoviti da je BiH jedinstvena, suverena država koja se sastoji iz dva entiteta, a da entiteti nemaju pravo da se odcijepe od BiH i u pravnom smislu postoje isključivo temeljem Ustava BiH.

  Inzko naglašava kako su suverenitet i teritorijalni integritet BiH zagarantirani međunarodnim pravom i ne mogu biti predmet rasprave, a kako sve stranke moraju poštivati institucije BiH te im omogućiti da neometano djeluju i donose odluke.

  Dodaje kako su potezi stranaka koji bi paralizirali institucije BiH neprihvatljivi, budući da državne institucije moraju biti u mogućnosti da provode svoj mandat u skladu sa Ustavom BiH.

  Visoki predstavnik poziva nosioce javnih funkcija da odbace neodgovornu retoriku i da umjesto toga intenziviraju napore na poboljšanje rada institucija na svim nivoima vlasti, a u korist svih građana BiH.

  Izetbegovićev i Vučićev istup

  Ovi istupi dešavaju se nakon verbalnog sukoba između člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića s jedne strane i političkih lidera u bh. entitetu Republika Srpska i Srbiji.

  U intervjuu za Deutsche Welle Izetbegović je rekao kako je za priznanje Kosova „potreban konsenzus na nivou Bosne i Hercegovine“ te dodao kako je „što se mene tiče, Kosovo do sada trebalo biti i priznato“.

  To je izazvalo je burne reakcije srpskih političara u Srbiji i BiH. Iz Izetbegovićevog kabineta kasnije je saopćeno da je agencija Tanjug dijelove intervjua prenijela netačno, izvan konteksta i tendenciozno.

  “Neki misle da Srbija nije dovoljno pregažena i ponižena i da je samo pregažena i ponižena Srbija dobra Srbija”, izjavio je u utorak predsjednik Srbije Aleksandar Vučić povodom stava člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića o priznavanju Kosova, te ocijenio da će ta izjava imati dalekosežne političke i pravne posljedice.

  “Taj intervju komplikuje mnogo toga u regiji”, rekao je Vučić novinarima, a na relativiziranje težine Izetbegovićeve izjave uzvratio opaskom da bi on (Vučić), da je rekao da treba priznati nezavisnost bh. entiteta Republika Srpska, završio u Hagu.

  Vučić smatra da je Izetbegovićev intervju kompleksan i da će imati dalekosežne političke i druge posljedice, da će Srbija sve ozbiljno sagledati i dati odgovor, ali i da “treba da nam bude jasno da treba sami pametno da radimo, jer nećemo imati podršku međunarodne zajednice”.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ two = two