Šaćir Rahman: „Novom Bimeksu“ 55 miliona KM nije dovoljno, bespravno prodaju imovinu na području Federacije

  Predsjednik Odbora povjerilaca Zemljoradničke zadruge „Ratar“ u stečaju Šaćir Rahman danas je u otvorenom pismu pravosudnim institucijama naveo da „Novom Bimeksu“ 55 miliona konvertibilnih maraka nije dovoljno, te da bespravno prodaju imovinu na području Federacije Bosne i Hercegovine.

  Foto: Otisak.ba / Arhiva

  Novinar: Adis Mujdanović

  Predsjednik Odbora povjerilaca Zemljoradničke zadruge „Ratar“ u stečaju Šaćir Rahman danas je u otvorenom pismu pravosudnim institucijama naveo da „Novom Bimeksu“ 55 miliona konvertibilnih maraka nije dovoljno, te da bespravno prodaju imovinu na području Federacije Bosne i Hercegovine.

  Rahman je podsjetio da je „Bimeks” nekada bio industrijski kompleks za proizvodnju i preradu mesa sa blizu 1.600 radnika.

  Procjena vrijednosti kapitala kretala se oko 55 miliona KM, a privatiziran je za 200 KM uz obavezu kupca da tokom tri godine uloži 10 miliona KM i zaposli oko 300 radnika.

  Ugovor o kupovini 67 posto kapitala „Bimeksa“ sa Brčko distriktom je zaključila firma „Galames“ Beograd koja je u tom procentu i vlasnik, odnosno osnivač „Novog Bimeksa“.

  Tim ugovorom je definirana i tačno pobrojana imovina koja je pripala „Novom Bimeksu“, a radilo se samo o imovini koja se nalazila isključivo na području Distrikta.

  – Međutim, „Novom Bimeksu“ odnosno Draganu Čičiću to očigledno nije bilo dovoljno. U saradnji sa Osnovnim sudom Brčko distrikta, izdejstvovao je Potvrdu da je pravni sljednik Društvenog preduzeća „Bimeks“ Brčko, Industrija mesa i konzervi sa hladnjačom, sa p.o., Naselje hladnjača br. 3, Brčko. Registarsko odjeljenje Osnovnog suda Brčko distrikta omogućilo je „Novom Bimeksu“ da pored imovine enormne vrijednosti u Brčko distriktu, prodaje imovinu na području Federacije BiH (imovina u Tuzli i u Sarajevu), potpuno bespravno i nelegalno – naglasio je Rahman.

  Tužilaštvo Distrikta je izvršilo provjeru ovih navoda te prikupilo dokumentaciju da su navedeni zaista raspolagali imovinom u Tuzli i Sarajevu, a na šta nisu imali pravo.

  Pribavljenu dokumentaciju su proslijedili brčanskom Pravobranilaštvu na nadležno postupanje uz obrazloženje da odgovarajuće pravne radnje u zaštiti imovinskih prava Distrikta nadležno je poduzimati jedino Pravobranilaštvo, iako Rahman smatra da je Tužilaštvo po službenoj dužnosti imalo osnova da pokrene istragu po ovom pitanju i eventualno obavijesti nadležno tužilaštvo.

  – Obzirom da je prema Zakonu o pravobranilaštvu čl. (4) „rad Pravobranilaštva javan i svako može imati pristup informacijama u skladu sa zakonom“, a navedene informacije od strane Tužilaštva su dostavljene još 2014. godine, obraćamo Vam se kao građani, čija su prava ovim radnjama Osnovnog suda Brčko distrikta i „Novog Bimeksa“ ugrožena, sa pitanjem da li ste poduzeli bilo kakve radnje u vezi sa ovim informacijama s obzirom da je od dostave dokumentacije u vašu instituciju prošlo gotovo 5 godina. Zaštita interesa Brčko distrikta je u Vašoj nadležnosti, a zaštita interesa građana u nadležnosti sudova Distrikta, stoga Vas molimo da savjesno i profesionalno obavljate svoj posao, koji je od itekako velike važnosti za pravnu sigurnost u našem gradu! – navedeno je u pismu.

  On je mišljenja da je vrlo bitno da se predstave i da objasne na koji način su oštećeni ovakvim radnjama pravosuđa koje je, kako je istakao, omogućilo „Novom Bimeksu“ ovakve malverzacije.

  – Mi smo povjerioci u stečajnom postupku koji se vodio nad preduzećem „Bimeks“ Gornji Rahić, a koji je jedini bio ovlašten da raspolaže imovinom Bimeksa u Federaciji, a što su potvrdili Osnovni i Apelacioni sud Brčko distrikta te Ustavni sud BiH. Prije otvaranja stečajnog postupka, vođen je izvršni postupak nad imovinom navedenog preduzeća u Tuzli da bi po otvaranju stečajnog postupka, i po „dospijeću preduzeća pod zaštitu suda“ imovina Bimeksa G. Rahić ni manje ni više nego „nestala bez traga“. Stečajni postupak je zaključen uz konstataciju da Bimeks Gornji Rahić nema imovine, povjerioci su ostali bez namirenja, dok je Dragan Čičić dobio odriješene ruke da se i dalje bogati na račun imovine „Bimeksa“, ali i sada neosnovano i protivzakonito. Ovo mu je sve omogućeno Potvrdom koju je izdao Registarski sudija koji je ujedno i stečajni sudija koji je brže bolje brisao „Bimeks“ G. Rahić. Mi Vas pitamo, ko je odgovaran za izdavanje Potvrde o pravnom slijedu, a koja je omogućila prodaju imovine „Bimeksa“ Gornji Rahić na teritoriji Federacije BiH? Šta ste vi kao Pravobranilaštvo Brčko distrikta BiH od dobijanja predmeta u svoje ruke uradili na zaštiti imovine kako Brčko distrikta tako i povjerilaca „Bimeksa“ G. Rahić? – stoji na kraju pisma.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  1 + nine =