More

  Šaban Nurić: 65 godina naučnog i prosvjetiteljskog rada Velimira Sotirović

  Promotivno obraćanje uz zbornik radova: Akademik prof. dr Velimir Sotirović, blistav um i izuzetan čovjek, 85 godina života i 65 godina naučnog i prosvjetiteljskog rada

  Promotor: prof.dr Šaban Nurić

  Poštovani rektore Sotiroviću, poštovani profesori i ostali prisutni!

  Danas je 27.09. 2021 godine. Danas je 85-i rođendan našem rektoru acc prof. dr Velimiru Sotiroviću. U ime svih nas i u svoje ime čestitamo mu rođendan sa željama da nam bude dobrog zdravlja i da još dugo poživi i dosta rođendana dočeka.

  U tom povodu, pred nama je za promociju vrijedna knjiga koja je nastala kao plod rada, u dužem vremenskom periodu, priređivača ove knjige i njegovih saradnika. Svakako, jezgru knjige čini zbornik tekstova sa naučnog skupa iz naslova ove knjige. Međutim, zbog obimne, multidisciplinarne i specifične strukture kako dijela koja je napisao tako i samog autora acc prof. Sotirovića,  želim da skrenem pažnju na neke metodološke specifičnosti na kojima je „građena“ ova knjiga.

  1.  Sve aktivnosti oko održavanja naučnog skupa i prikupljanja materijala su se odvijale sa idejom da ostane zabilježen, bar u naznakama, na jednom mjestu dosadašnji plodni radni, stvaralački, naučni, kulturni i politički, jednom riječi, prosvjetiteljski život acc prof. dr Velimira Sotirovića, što nas je „odvelo“ u multidisciplinarni rad naučne valorizacije kroz referate na naučnom skupu, iznošenje kratke biografije, popis bibliografskih autorskih jedinica i nekih dokumentacionih sekvenci iz dosadašnjeg života i rada prof. dr. Sotirovića.

  2.  Autorski tekstovi koji čine zbornički dio knjige su naučno i stručno lapidarnog karaktera, tj. autori su radili u skraćenoj formi svoje viđenje rada, saradnje i školskog drugovanja s prof. Sotirovićem. Tako, naprimjer, njegov drug iz učiteljske škole je govorio o prof. Sotiroviću kao najboljem đaku i kasnije uspješnom prosvjetitelju i društvenom radniku, pedagozi su identifikovali Sotirovićev profil pedagoga, sociolozi su pravili sociološko viđenje života i rada prof. Sotirovića, psiholozi rasvijetlili neke psihološke aspekte njegovog rada i uticaja na sredinu, radnu i životnu, ekonomisti su govorili, između ostalog, o uticaju prof. Sotirovića koji je imao na njihovo opredjeljenje za bavljenje užom naučnom oblasti, npr. leazing, bezbjednjaci o uticaj na njihovo dalje usavršavanje u području bezbjednosti, itd. Na momente, izgledalo je da autor referata odluta, ali ne, uglavnom, svi bez izuzetka, kao da hoće da kažu: “Evo, i mene je ovome naučio acc prof. dr Velimir Sotirović.”

  Knjigu predajemo čitalačkoj javnosti, nadajući se da će ista svjedočiti o jednom istinskom i blistavom umu, a prije svega o dobrom čovjeku, i da je naš rad na ovoj knjizi upravo ima smisla, jer je među korice knjige „smješten“ bar dio dosadašnjeg života i rada acc prof. dr. Velimira Sotirovića, njemu želimo dobro zdravlje i da nam još dugo poživi – kao vrelo vode koja uvijek teče, a sa vrela i putnici i namjernici piju vodu, odnosno znanje i nauku koji izviru iz prof. Sotirović.

  Čitano

  Povezani članci