More

  Š naselje: Vandalizam nije rješenje, umjetnost jeste!

  Česma u brčanskom Š naselju sada je bogatija za nekoliko interesantnih slika, na ovaj način daje se primjer djeci da je po zidovima dozvoljeno šarati samo ukoliko to ima namjenu i smisao, te ih se odvraća od uništavanja fasada grafitima, a ponekad i uvredljivim i vulgarnim porukama.

  U naselju Š u Brčkom imamo ovih dana priliku gledati jedan nesvakidašnji, a zaista lijep prizor. Naime, predsjednik ove mjesne zajednice i umjetnik Lazar Borišev uz dobrovoljnu pomoć omladine oko sebe okupljaju djecu i uče ih da kroz umjetnost koja je jedina prikladna, a ne kroz vandalizam izraze svoju ličnost.

  Česma u brčanskom Š naselju sada je bogatija za nekoliko interesantnih slika, na ovaj način daje se primjer djeci da je po zidovima dozvoljeno šarati samo ukoliko to ima namjenu i smisao, te ih se odvraća od uništavanja fasada grafitima, a ponekad i uvredljivim i vulgarnim porukama.

  “Po principu – ako ih ne možete pobijediti, pridružite im se. Došao sam na ideju sa našim umjetnikom Lazarom Boriševim da pozovemo tu djecu, da vidimo kolika je njihova kreativnost, te da li oni znaju više nego samo napisati ime fudbalskog kluba za koji navijaju. Odazvalo se mnogo djece, i, evo – učimo ih crtati nešto lijepo in a mjestima gdje to neće smetati. Mnogi upravnici su dali velike pare za krečenje fasada, za mijenjanje fasada. Vandalizam dođe do izražaja nakon 3-4 dna i propadne mnogi novac. Ovim načinom želimo djecu da usmjerimo ka lijepom, ka nečemu umjetničkom čega se neće stidjeti ni oni, ni njihovi roditelji kada prođu i vide”, rekao je Žiko Novaković, predsjednik MZ Š.

  A da djeca znaju i više od pukog vandalizma, dokazuju i prizori njih kako vrijdno rade na oslikavanju zidova kod česme.

  “Došao sam da naučim lijepo crtati. Ne želim da crtam po fasadama i da uništavam, kao druga djeca”, kaže Dejan Stanković.

  A i umjetnik, koji predvodi cijelu ovu grupu entuzijasta kazao je da su on i njegova grupa uvijek radi da se odazovu svakome ko bi ih pozvao na sličnu aktivnost.

  “Ovo je stara ideja, vrti se već nekoh 3-4 godine. Pokušavali smo ovo da okrečimo, ali svaki put kada se okreči, vandalizam je sveprisutan, što možete vidjeti na okolnim fasadama. Tako da smo na neku Žikinu i moju inicijativu odlučili “hajde da probamo da oslikamo”, da vidimo kako će deca učestvovati. Bukvalno, da ih pozovemo da učestvuju u nečemu lepom”, rekao je Borišev.

  Borišev je naglasio da je ovo samo početak, jer postoji i igralište u naselju koje je potpuno vandalisano, a on smatra da se može lijepo srediti. “Poenta je samo dati malo podstreka”, kazao je on.

  “U principu, ovo je sada samo početak. Kao što vidite, majice su radne, “Eš Gerila Krew”. Pokušavamo da stvorimo jednu kritičnu masu, a naravno, i da pozovemo druge umetnike koji bi došli možda sledeće godine da i oni daju doprinos ovome. Akon as neko pozove, mi bismo rado otišli isto negde raditi”, rekao je Borišev.

  Za tri dana, koliko su na ovoj lokaciji, organizatori kažu da su prezadovoljni reakcijama. Između ostalog, željeli su da skrenu pažnju in a tematiku, koja bi trebala da predstavlja podmornicu, a naročito na sliku koja predstavlja čudovište koje vreba iz kontejnera. Šta je umjetnička ekipa željela time da poruči, više je nego jasno.

  SourceBDC TV

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  four × = twenty four