More

  Ruska blokada Ukrajinskih morskih luka diže cijene hrane u svijetu

  Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO) saopćila je da su se globalne cijene hrane stabilizirale prošlog mjeseca na veoma visokom nivou, ali i da su bile nešto niže nego u martu, kada je zabilježen najveći skok cijena hrane ikada.

  Zvaničnici FAO vide male izglede za značajno smanjenje cijena hrane sve dok traje rusko-ukrajinski rat. Obje zemlje zajedno proizvode gotovo trećinu svjetskog izvoza pšenice i ječma i do 80 odsto isporuka suncokretovog ulja.

  Zamjenik direktora FAO u odjel za tržišta i trgovinu,Jozef Šmiduber, rekao je da prekid u izvozu tih i drugih prehrambenih proizvoda iz Ukrajine uzima težak danak po globalnu bezbjednost hrane. On je rekao da siromašne zemlje najviše pate jer im se cijene kreira tržište.

  To je skoro groteskna situacija koju vidimo u ovom trenutku. U Ukrajini postoji skoro 25 miliona tona žitarica koje bi mogle da se izvezu, ali ne mogu da napuste zemlju samo zbog nedostatka infrastrukture i blokade luka. U isto vrijeme… nema otvaranja žitnog koridora za izvoz iz Ukrajine.

  Ljetnji usevi pšenice, ječma i kukuruza u Ukrajini bit će požnjeveni u julu i augustu. Uprkos ratu, Šmidhuber je rekao da uslovi za žetvu nisu loši. On je rekao da bi oko 14 miliona tona žitarica trebalo da bude dostupno za izvoz.

  Međutim, napominje da u Ukrajini nema dovoljno skladišnih kapaciteta. On je dodao da postoji velika neizvjesnost o tome šta će se desiti u narednih nekoliko mjeseci dok se sukob nastavlja.

  I ono što također vidimo, a to su, naravno, samo anegdotski dokazi, da žito krade Rusija i da se kamionima transportuje u Rusiju – rekao je Šmiduber.

  Isto važi i za poljoprivredne alate, traktore, itd, itd. I sve to može imati uticaja na poljoprivrednu proizvodnju.

  Zvaničnik FAO je rekao da situacija u Ukrajini ukazuje da trenutni problem nije u dostupnosti, već u pristupu. Rekao je da ima dovoljno žita da ono ide okolo i da se nahrani svijet. Problem je, kako je rekao, što se hrana ne pomjera na mjesta gdje je potrebna, piše VOA.

  Otisak.ba

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ 2 = one

  Čitano

  Povezani članci