More

  RS: Od 5.500 državnih službenika samo su 43 Bošnjaka i 51 Hrvat

  Kada bi omjer važio za posljednji popis, onda bi broj Bošnjaka u institucijama RS trebao biti 660.

  - Advertisement -

  Prema podacima iz Centralnog registra kadrova u organima uprave Republike Srpske na dan 28. juli 2017. godine – u Centralnom registru kadrova evidentirano je 5.512 zaposlenih državnih službenika i namještenika u organima uprave Republike Srpske, odnosno u ministarstvima, upravama i upravnim organizacijama.

  “Od ukupnog broja zaposlenih, 5.066 zaposlenih osoba su srpske nacionalnosti, 51 hrvatske, 43 bošnjačke i 352 neopredijeljenih i iz reda ostalih”, rečeno je za Klix.ba iz Agencije za državnu upravu RS, prenose bh. mediji.

  Podsjećamo, Bakir Izetbegović je indirektno najavio neku vrstu žalbe koja ne može biti ništa drugo nego apelacija Ustavnom sudu Republike Srpske, u kojoj će zatražiti proporcionalnu zastupljenost Bošnjaka u entitetskim institucijama. Pojedini političari iz RS su reagovali izjavom kako su Izetbegovićevi zahtjevi licemjerni te da predsjednik SDA prvo riješi pitanja ljudskih prava Srba u Federaciji BiH.

  Informacija proističe iz jednog od zaključaka sjednice Glavnog odbora SDA u Doboju koji je održan 27. jula:

  “S ciljem da se u entiteu RS popravi položaj bošnjačkih povratnika kao pripadnika konstitutivnog naroda kojem Ustav garantuje ravnopravnost na cijelom teritoriju BiH, predstavnici SDA u institucijama vlasti će na osnovu informacije o nacionalnoj strukturi zaposlenih u javnim institucijama entiteta RS uputiti zahtjev Ustavnom sudu RS-a u pogledu kršenja člana 97. Ustava RS kojim se propisuje proporcionalna struktura zaposlenih”

  Član 97. Ustava Republike Srpske glasi:

  “Konstitutivni narodi i grupa Ostalih će biti proporcionalno zastupljeni u javnim institucijama u Republici Srpskoj. Kao ustavni princip, takva proporcionalna zastupljenost će se bazirati na popisu iz 1991. godine, dok se Aneks 7. u potpunosti ne sprovede u skladu sa Zakonom o državnoj službi Bosne i Hercegovine”

  Prema popisu iz 1991. godine, na teritoriji današnje Republike Srpske broj stanovnika iznosio je 1.623.842. Od toga je Srba bilo blizu 900.000 ili 55 posto, Bošnjaka blizu 430.000 ili 26 posto, a Hrvata je bilo blizu 150.000 ili 10 posto.

  Imajući u vidu ovakav približni omjer, od 5.512 zaposlenih u institucijama RS, Bošnjaka bi trebalo biti 1.400, a Hrvata 550.

  Prema popisu iz 2013. godine, 82,95 posto građana RS se izjasnilo kao Srbi, 12,69 posto kao Bošnjaci, 2,27 posto kao Hrvati, dok je 1,25 posto iz reda Ostalih.

  Kada bi omjer važio za posljednji popis, onda bi broj Bošnjaka u institucijama RS trebao biti 660.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  64 ÷ = eight