Romi danas slave Đurđevdan

  Nakon đurđevdanskog uranka, jutarnjeg kupanja i umivanja, započinje veselje uz pjesmu, igru i pripremljena jela.

  Foto: Fena/Ilustracija

  Romi danas slave Đurđevdan, jedan od najvećih romskih praznika. Nakon đurđevdanskog uranka, jutarnjeg kupanja i umivanja, započinje veselje uz pjesmu, igru i pripremljena jela.

  Aktivista Udruženja Roma “Euro Rom” iz Tuzle Nedžad Jusić je u izjavi Feni kazao da Romi imaju svoj određeni ritual kako obilježavaju Đurđevdan.

  Po njegovim riječima, porodice koje se odluče da 6. maja ujutro odu na tekuću vodu, umiju se, nakupe zelene grančice. Te grančice i ofarbana jaja potope u izvorsku vodu kojom se kupaju ukućani, prvenstveno djeca. Običaj je da to budu, u većini, crvena jaja da bi djeca bila zdrava i jaka.

  – Romi su inače nomadski narod i a to sve utiče na način života Roma kao nomada. Romi su vidjeli da do 6. maja ukoliko su spavali napolju imali određenih teškoća i nisu se mogli kupati na tekućim vodama, a od 6. maja su i mogli i da spavaju napolju i da se kupaju u tekućim vodama i zbog toga se obilježava 6. maj kao početak ljeta za Rome – kazao je Jusić.

  Prema njegovim riječima, zbog toga se obilježava 6. maj kao jedan od najvećih praznika za Rome jer jednostavno se otvorila mogućnost da mogu bez ikakvih problema da putuju, da spavaju pod vedrim nebom, da se kupaju u tekućim vodama.

  Jusić navodi da neki rituali koji Romi obavljaju 5 . maja su da se ode da se uzme tzv. mahovina, odnosno lišće iz šume, od tog lišća i drugih boja se farbaju jaja i cilj je da bude što više crvenila, što više crvenih jaja da se bude što zdravije u toku godine i sa tim jajima 6. maja se djeca kupaju.

  – Danas kada se ustane, većinom sada Romi žive u čvrstima stabenim objektima i nisu putujući nomadi, obično se, donosi lišće dan ranije, i voda iz obližnjih rijeka u kuću i onda se ujutro ukućani kupaju tom vodom. Poslije toga se napravi zajednički ručak, familijarni, označava se ulazak u ljeto. I to je ritual kojim Romi obilježavaju 6. maj – Đurđevdan – kazao je Jusić.

  Pojašnjava da se tako za Rome obilježava početak ljeta jer, kako kaže, Romi imaju samo dva godišnja doba, a to su ljeto i zima. Danas počinje ljeto, a završava se 2. augusta.

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  forty ÷ ten =