More

  Romani Gravitacije i Greta promovisani u Brčkom

  Danas je u brčanskoj Biblioteci održana promocija dvaju romana; Gravitacije književnice Senke Marić i romana Greta autora Faruka Šehića. S početkom u 15 sati, tokom radne sedmice, promocija je ipak sakupila lijep broj ljubitelja/ki književnosti u Brčkom. Direktorica Biblioteke Lejla Hogić izjavila je da je događaj već dugo planiran, ali da su ga morali otkazati „zbog pandemije […] i njihovih profesionalnih obaveza“.

  Mostarska književnica Senka Marić iza sebe  ima već jedan roman Kintsugi tijela, koji je 2019. proglašen za najbolji na srpsko-hrvatsko-crnogorsko-bosanskom govornom području i nagrađen prestižnom nagradom Meša Selimović. U julu ove godine objavljen je roman Gravitacije i, prema njenim riječima, „on tek započinje svoj književni život“.

  „Zasada imam vrlo pozitivne reakcije publike. Ustvari se radi o jednoj temi koja u centru ima žensko iskustvo. Roman tematizira životne priče tri žene u toku nekih sto godina u ovim predjelima. Kroz to se pokušava propitati kakva je pozicija žene bila u to vrijeme, kakva je danas. Koliko se promijenilo. Da li je ostalo isto? Da li smo došle do neke slobode ili se još uvijek saplićemo u tim nekakvim patrijarhalnim okvirima.“

  Marić poručuje da je roman fikcija, ali da se pri pisanju često oslanja „na vlastito iskustvo i na vlastite emocije“.

  „Uvijek uzimamo iz nekog poznatog okvira ili se bavimo, u nekim slučajima, istraživanjem, pa onda to uvrštavamo. Gravitacije imaju neke elemente. Ali, ustvari, likovi u romanu su fiktivni“, objašnjava.

  Istakla je da je roman pisan fragmentirano i „prilično poetično“ čemu bi uzrok mogao biti to što je „primarno pjesnikinja“.

  „Možda je to poetika koju bismo u nekom teorijskom smislu mogli nazvati ženskim pismom. Da li ću ubuduće uvijek pisati tako, da li ću pisati drugačije; to ne znam, ali za ova dva romana taj neki fragmentirani pristup se činio kao najbolji način“, zaključuje autorica.

  Krajiški pisac sa adresom u Sarajevu Faruk Šehić za prethodni roman Knjiga o Uni dobio je, također, nagradu Meša Selimović za najbolji roman objavljen na govornom području Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore u 2011. godini, i nagradu Evropske unije za književnost – EUPL 2013.

  Motivi romana Greta  prvobitno su objavljeni  kao priča u zbirci Priče sa satnim mehanizmom 2018. godine, pa je, prema Šehićevim riječima, štivo od dvije hiljade riječi „raširio deset puta“.

  „Onda sam je rastavio, raspisao, nadogradio. To je knjiga koja je realna i fantastična. Knjiga je prožeta magičnim nekim elementima, likovima, atmosferom, gdje se radi o jednoj staroj ženi i radi se o jednoj porodici, jednom dječaku, koji će poslije odrasti. Oni se prate kroz vrijeme prije rata, vrijeme tokom rata i vrijeme poslije rata. To je roman o volji jedne porodice da nastavi svoj život, pri tome da je volja za životom, volja za životnom radosti, jača od svih nedaća“, objašnjava Šehić.

  Ističe da je u odnosu na njegov prvi roman Greta drugačije napisana i da ima „hronološkiju strukturu“ bez „nekih iskakanja“.

  Knjiga je obogaćena i ilustracijama studentice umjetnosti Lejle Zjakić, koja, također, dolazi iz Krajine. Šehić ističe da su ilustracije „u harmoniji sa tekstom“.

  „Knjiga može bez ilustracije, ali sa ilustracijama je nekako bolje, za mene“, zaključuje.

  Oba romana u fokusu imaju živote žena. Šehić je stoga komentirao da mu je „drago što može preuzeti druge glasove [jer] čovjeku nekada dosadi vlastiti glas“.

  Autorica: Emina Osmić-Hajdarević

  Čitano

  Povezani članci