More

  Roditelji u RS-u: Našoj djeci ne mogu zabraniti da uče o opsadi i genocidu

  Roditelji bošnjačke djece koja idu u škole u RS-u tvrde da se radi o političkoj manipulaciji, kao i u slučaju bosanskog jezika.

  - Advertisement -

  Fikret Alić, bivi logoraš čija je fotografija obišla svijet 1992. godine kada su ga stojeći iza žice logora Trnopolje snimili strani novinari, a svjetski mediji pisali da se radi o prizorima koji podsjećaju na žrtve holokausta, prije nekoliko godina vratio se u Kozarac sa suprugom i troje djece.

  Njegovo dvoje djece danas ide u osnovnu školu u ovom mjestu i imaju nacionalnu grupu predmeta, ali, kako su najavile vlasti bh. entiteta Republike Srpske, ona neće moći učiti iz udžbenika izdatih u Federaciji BiH u kojima se spominju dešavanja iz rata.

  Alić takvu zabranu vidi kao jednu od političkih manipulacija koje se dešavaju svake godine, kao i u slučaju bosanskog jezika. Ipak, poručuje, ako se to desi, ponovo će otići iz ove države, ali ovaj put se neće vratiti.

  “Moje najstarije dijete ide u srednju školu u Prijedor, i ja se ne bunim što tu nema bosanskog nego se uči srpski jezik. Ja sam odlučio da se vratim i vratio sam se, ne gledam na to, ali sam protiv da se zaborave strahote proteklog rata. Ne mogu oni tek tako to zabraniti i ljudi trebaju jednom shvatiti da nama ne trebaju takve podjele”, kaže Alić.

  Ipak, dodaje, ako se to zabrani, najlakše bi mu bilo napustiti državu: “A kada je budem ovaj put napustio nikada se više neću vratiti, a to izgleda naši političari hoće, da mi svi odemo.”

  Posljednjih dana predsjednik RS-a Milorad Dodik i ministar prosvjete i kulture Dane Malešević poručuju da će u školama u RS-u u kojima je uvedena nacionalna grupa predmeta po nastavnom programu iz FBiH biti zabranjeni udžbenici historije iz FBiH. Naime, u udžbeniku historije za 9. razred, koji je odobren u svim osnovnim školama u ovom entitetu, uključene su lekcije o opsadi Sarajeva i o genocidu u Srebrenici.

  “Nemoguće je da ovdje budu u upotrebi udžbenici iz Federacije BiH, u kojima piše da su Srbi napravili genocid i da su držali pod opsadom Sarajevo. To nije tačno i to se ovdje neće izučavati”, rekao je nedavno Dodik.

  Uvredljivi sadržaji za RS

  Za Aliju Tabakovića, roditelja čija djeca idu u osnovnu školu u Srebrenici, radi se o tome da se zabranjuje djeci da u udžbenicima uče ono što je utvrdio i međunarodni sud u Hagu.

  “To najviše govori o gospodinu Dodiku i gospodinu Maleševiću, da pokušavaju jednostranom odlukom u tako sitnom, malom entitetu, da tako jednu veliku, svjetsku odluku ponište, ospore, umanje vrijednost presude suda u Hagu. Međutim, oni samom tom zabranom priznaju da se to desilo i nama je to dovoljno od njih dvojice”, kaže Tabaković.

  Dodaje da je prvo počelo bosanskim jezikom koji se nije priznavao i odbijanjem da se uvede nacionalna grupa predmeta.

  “Sada kada su nam je odobrili, hoće da nam određuju šta možemo a šta ne možemo iz te nacionalne grupe predmeta da učimo. Mi ne prihvatamo odluke koje se tiču naših prava i djece, ali smo primorani da to trpimo”, zaključuje.

  Međutim, zvaničnici u RS-u pozivaju se na preporuke OSCE-a i kažu da se u udžbenicima izdatim u ovom entitetu rat ne spominje.

  “Ministarstvо prosvjete i kulture samo poštujе dogovor i preporuke OSCE-a o stavljanju embarga na proučavanje rata u Bosni i Hercegovini, tako da se djeca ne bi opterećivala temom, ali u njihovom najboljem interesu i interesu zdravog suživota u cijeloj BiH“, rekao je prije nekoliko dana Dodik.

  Direktor Republičkog pedagoškog zavoda RS Predrag Damjanović kaže da ovaj entitet poštuje te preporuke.

  “Mi smo u skladu sa sporazumom koji je potpisan još 2003-2004. godine, po instrukcijama OEBS-a (OSCE), izdavali udžbenike istorije i nije se ništa izučavalo o ratu 1992-1995. godine.”

  Kako dodaje, ukoliko u RS dođu udžbenici u kojima se spominje opsada Sarajeva ili genocid u Srebrenici, ovaj zavod će u skladu sa svojim nadležnostima izvršiti uvid u to i o tome obavijesiti Ministarstvo prosvjete i kulture.

  “A ministarstvo će postupiti u skladu sa preporukom OEBS-a i Zakonom o izdavačkoj djelatnosti, i tražiti da se to ne koristi, sve dok se ne ispoštuju preporuke koje smo svi potpisali 2003-2004. godine.”

  Damjanović kaže da je Zavod izvršio uvid u rad škola gdje se izučava nacionalna grupa predmeta, dodajući da je utvrđeno da se u jako puno udžbenika iz Federacije BiH izučava i rat.

  “Ima i jako uvredljivih sadržaja što se tiče RS-a i srpskog naroda, kao što su agresija, okupacija, srbočetnički i slično. Jako mnogo uvreda.”

  Alat za politički obračun

  Iz Ministarstva obrazovanja i nauke Federacije BiH, koje odobrava udžbenike u ovom entitetu, kažu da se novija historija BiH tretira u Okvirnom nastavnom planu i programu historije za 9. razred pod tematskom cjelinom: „BiH u 20. vijeku”.

  “Od učenika se očekuje da objasni i razumije tok i posljedice rata; razumije značaj Dejtonskog mirovnog sporazuma; razumije i može da objasni politički, društveni i ekonomski razvoj BiH od 1996. do 2000. godine. Učenici razvijaju svijest o značaju medija na formiranje javnog mijenja i njihovoj ulozi u vrijeme rata. Učenici su svjesni značaja Haškog tribunala, procesuiranja svih ratnih zločina. Izrađuju svijest o značaju očuvanja kulturne baštine BiH.“

  Kako dodaju u Ministarstvu, udžbenici historije trebaju biti napisani u skladu sa izdatim smjernicama u kojima se navodi da autori trebaju primjenjivati multiperspektivnost koja treba biti zastupljena u tekstovima, ilustracijama i izvorima, tako što će biti predstavljeni i drugi pogledi na određenu činjenicu ili događaj.

  Predsjednik Udruženja za modernu historiju i historičar Husnija Kamberović, ipak, smatra da gradivo o proteklom ratu trenutno zastupljeno u udžbenicima nije dovoljno.

  “Djeca bi trebala učiti o onome što se dešavalo u posljednjem ratu, ali na način koji bi bio primjeren i njihovom uzrastu, ali i istovremeno na način koji ne bi izazivao tenzije nego bi pomagao da djeca doista nešto nauče o tome šta se dešavalo”, kaže Kamberović.

  Međutim, dodaje da vjeruje da mnogi koji u posljednje vrijeme žele da otvore priču o tome kako predavati historiju posljednjeg rata nemaju namjeru da “stvarno uđu u udžbenike”.

  “Nego imaju namjeru da do kraja zaoštre situaciju i i očito je da to pitanje ima sasvim neke druge političke ciljeve nego što ima cilj da djeci pomogne da saznaju nešto o ratu. Postoji politička volja da se zaoštri situacija i da se udžbenici koriste kao alat u tom razračunavanju.”

  Zbog toga učenici u Srebrenici u školama neće moći učiti o tome šta se desilo u ovom mjestu, a djeci Fikreta Alića bit će zabranjeno tokom školovanja da čuju o logorima kroz koje je prošao njihov otac.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  63 − = fifty three