Ristanić: Leševi prekoputa policije

  Đorđe Ristanić. Izvor: BIRN BiH

  Autor: Haris Rovčanin

  Svjedok Tužilaštva BiH je na suđenju za zločine počinjene u Brčkom ispričao kako je u maju 1992. vidio nekoliko leševa prekoputa zgrade policije.

  Borislav Mitrović, koji je u maju 1992. bio u rezervnom sastavu policije, rekao je da nije vidio ko je ubio ljude, ali da zna da je bilo maltretiranja i da su to radili većinom ljudi sa strane, odnosno iz Bijeljine, zbog čega je tražio da čuva zgradu Opštine.

  “Pred Opštinom sam vidio Gorana Jelisića kako vodi zarobljenike na most. Povede grupu od po pet-šest ljudi, čuju se pucnji, vrati se bez njih”, kazao je svjedok.

  Odgovarajući na unakrsna pitanja Odbrane, svjedok je rekao kako je Jelisić sam dovodio ljude i da je stekao dojam kako on nije bio ni pod čijom komandom.

  Haški tribunal je Jelisića osudio na 40 godina zatvora zbog zločina počinjenih u Brčkom.

  Đorđe Ristanić je, kao nekadašnji predsjednik Ratnog predsjedništva u Brčkom, optužen da je u periodu od aprila do decembra 1992. učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon Bošnjaka i Hrvata – ubistvima, zatvaranjem, mučenjima i drugim nedjelima.

  Tužilaštvo je na ovom ročištu pročitalo iskaze nekoliko svjedoka koji su preminuli, među kojima i Abida Junuzovića, koji je radio na mehanizaciji u skladištu u Luci i koji je spominjao da su prema farmi išli kamion i kontejner s leševima, potom da je jedne prilike sa ostalima bio na kopanju rovova, kad su ih tukli kundacima.

  Za optuženog Ristanića je ovaj svjedok izjavio kako mu je poznato da je bio u vrhu vlasti i da je jedne prilike bio u Luci kada se gorivo prebacivalo u cisterne.

  Aleksandar Stevanović je u svom iskazu naveo da je vozio kamion Komunalnog preduzeća “Sava” te da je u više navrata prevozio tijela civila od zgrade Opštine, ulica iza policije, hotela “Posavina”, kina “Oslobođenje”, kao i u dva navrata iz Luke prema farmi gdje su bile grobnice.

  U iskazu je svjedok naveo da je, po dovoženju kamiona do jama, policija pretraživala tijela u potrazi za identifikacionim dokumentima, kako bi napravili spisak.

  Pročitani su iskazi Bože Đokića – koji je ispričao da je učestvovao u prevozu ostataka dvije džamije prema bescarinskoj zoni – i Nusrete Zahirović, čiji je suprug Mensur od nje odvojen 4. maja i tijelo mu nikada nije pronašla, osim što je “kasnije čula da je bio pred hotelom ‘Posavina’”.

  Zećir Osmić je, u iskazu koji je dao haškim istražiteljima, izjavio da je “Goran” njega i brata, vezane u gepeku, dovezao u Luku, gdje ih je tukao sa “Koletom”, kao i da je tu bila prisutna “Koletova sestra Monika”, koja je od njih uzela dragocjenosti. Od batina, kako stoji u iskazu, svjedokov brat je gubio svijest, a Goran ih je optuživao da su u pekaru pokušali staviti otrov, dok su kasnije radili na farmi, gdje je saznao da su kamioni noću dovozili leševe.

  Nastavak suđenja je 1. oktobra.

  Izvorno objavljeno: 24.09.2019.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  11 − = two