More

  Rigorozniji Zakon donio određene promjene u saobraćaju

  - Advertisement -

  Tekst i foto: Adis Mujdanović

  Izmijenjeni i dopunjeni Zakon o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini na snagu je stupio 15. februara, a iz Policije Brčko distrikta kažu da statistički pokazatelji i analize govore da ima određenih promjena.

  U razgovoru za Otisak.ba komandir Jedinice saobraćajne policije u Brčkom Mile Jurošević je kazao da je najznačajniji podatak o smanjenju broja saobraćajnih nezgoda u odnosu na isti period prethodne godine. Smanjen je broj poginulih i teško povrijeđenih osoba, a povećan broj osoba sa lakšim povredama.

  Nevezivanje pojasa do 15. februara bilo je kažnjivo sa 30 konvertibilnih maraka (KM), a sada kazna za ovaj prekršaj iznosi 100 KM. Do stupanja Zakona na snagu u ovoj godini je zabilježeno 57 takvih prekršaja, dok je u trećem mjesecu do sada zabilježeno “samo” sedam.

  Kazna za vožnju bez posjedovanja vozačke dozvole iznosila je 100 KM, a sada je 400 KM. Do stupanja Zakona na snagu u ovoj godini je zabilježeno 35 takvih prekršaja, dok je u martu već zabilježeno povećanje za sedam prekršaja.

  Čest je i prekršaj vožnje sa neregistriranim vozilom, čija kazna je, također, sa 100 “skočila” na 400 KM. Do stupanja Zakona na snagu u ovoj godini je zabilježeno 27 takvih prekršaja, a u trećem mjesecu do sada 17.

  Do izmjena i dopunama Zakona zabilježeno je 12 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola (100 KM), dok je u martu do sada taj broj duplo manji – šest (400 KM).

  “Nemamo više odbijanja alko-testiranja, jer Zakon tu jasno utvrđuje da se lice koje odbije alko-testiranje lišava slobode”, kazao je Jurošević.

  Kazne za prekoračenje propisane brzine kretanja sa 50 maraka “skočile” su na 100, a prekoračenje veće od 31 km/h kažnjava se sa 400 maraka. U tom dijelu je, također, evidentno smanjenje prekršaja.

  Odredbe mogle biti preciznije

  Odredbe izmijenjenog i dopunjenog Zakona, gledajući iz ugla brčanske Policije, mogle su biti preciznije.

  “Tamo se govori o alkoholu preko 1,5 promila u krvi, a mi imamo mjerne uređaje koji utvrđuju prisustvo alkohola u organizmu. Vađenje krvi podrazumijeva upućivanje u za to stručnu i osposobljenu ustanovu, i čekanje nalaza i mišljenja, koje se nekad čeka i više od mjesec dana. Tako da, samo taj uslov za nas iz Policije nije razlog za lišavanje slobode”, odgovorio je Jurošević na pitanje o odredbama koje propisuju lišavanje slobode osoba u alkoholiziranom stanju.

  Kada su u pitanju takvi vozači, on naglašava da se oni, zajedno sa vozilom, isključuju iz saobraćaja, čime se otklanja opasnost za učesnike u saobraćaju.

  “Kaznene odredbe su značajno povećane, i tu očekujemo da se desi jedna opšta prevencija. Naši sugrađani koji su ranije pili, piju i sada. Zakon u tom dijelu nije napravio nekakav poseban iskorak”, otkrio je on.

  Podsjetio je da se izmijenjenim i dopunjenim odredbama Zakona propisuje i obaveza lijepljenja stikera, što vozačima daje prednost u odnosu na potvrdu o registraciji.

  Stiker se lijepi na predviđeno mjesto na vjetrobranskom staklu. Također se propisuje i obaveza nošenja police osiguranja.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  twenty four ÷ = 12