More

  „Ribarske priče“ Ramiza Dedakovića otkrivaju historiju Brezovog Polja

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Poznati brčanski fotograf, snimatelj i montažer Ramiz Dedaković, porijeklom iz Brezovog Polja, odlučio je na svoj način podijeliti priče o ovom mjestu na Savi, pa je tako nastao video serijal „Ribarske priče“, čije epizode objavljuje na YouTube-u.

  „Kao dijete sa Save i ljubitelj prirode, vode, čuo sam mnogo dogodovština o ribarenju, skupljanju drva na vodi, vađenju pijeska od starijih generacija. Znam koliko su me zainteresovale sve te anegdote mog oca i njegovog društva… Godinama sam htio odraditi kratki dokumentarni film o Brezovom Polju, životu na Savi, vremenu prije devedesetih i danas, i konačno je 2020. pokrenuto snimanje“, kazao je u razgovoru za Otisak Dedaković.

  Već su izašle tri epizode, a Ramiz otkriva kako je trenutno u potrazi za još sagovornika i saradnika koji bi mu pomogli zabilježiti priče za mlađe naraštaje, kako bi ih upoznali sa historijom i koliko je Sava omogućila razvoj ove zajednice i pružila prihode za život.

  Jedan od ciljeva promocija Brezovog Polja, Save i Brčkog

  „Prije svega hvala na podršci Hajrudina koji je na prvu pristao na saradnju i razgovor, jer ima isti cilj, da mlađe generacije znaju kako je bilo“, rekao je o svom gostu u prve dvije epizode koji je sa njim podijelio mnoštvo informacija.

  Dedaković objašnjava kako je snimanje rađeno jednostavno, snimajući goste u vožnji čamcem na Savi, te da je ignorisao tehničku stranu koliko je mogao jer je fokus htio ostaviti na priči i želji da izvuče što više informacija, uspomena i iskrenih emocija.

  Jedan od ciljeva je svakako i promocija Brezovog Polja, rijeke Save i Brčkog.

  „Iznenađen sam bio publikom, reakcijama gledalaca, i pohvalama za nastavak snimanja. Budžet za snimanje se zasnivao na dobroj volji učesnika.

  Vidimo se u narednim epizodama Ribarskih priča. Do tada uživajte u objavljenim epizodama, a za sve koji imaju bilo kakvu priču, žele se provozati Savom i zabilježiti sve to, tu sam“, pozvao je sve da pogledaju sadržaj.

  Sve epizode mogu se naći na YouTube kanalu Ramiz Dedaković.

  Novinarka: Azra Bijedić
  Foto: Ustupljeno Otisku
  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img