More

  Rezolucija u Bundestagu: Odbaciti legitimno predstavljanje, Dodik i Čović imaju za cilj uništiti BiH, a Srbija i Hrvatska to podržavaju

  U Njemačkoj vladajuće partije okupljene oko SPD-a pripremaju tekst rezolucije za koju će glasati na sjednici Bundestaga, a u kojoj, između ostalog, stoji da “načelo legitimnog predstavljanja” mora biti odbačeno.

  Osim toga, Saveznoj Vladi Njemačke se, prema nacrtu ovog dokumenta, predlaže da pozove čelnike Srbije i Hrvatske da se distanciraju od etničko-separatističkih snaga u Bosni i Hercegovini. Istraga.ba je uspjela doći u posjed ovog dokumenta koji se odnosi na Bosnu i Hercegovinu i koji bi trebao biti usaglašavan tokom naredne sedmice.

  Negativan utjecaj susjednih država

  – Donošenje Ustava utemeljenog na demokratskim načelima, u skladu s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, u okviru procesa koji uključuje civilno društvo i opoziciju, ključno je za daljnje približavanje zemlje EU. Neophodne promjene Ustava i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine moraju imati za cilj prevladavanje etničkih podjela u zemlji. Relevantne presude Evropskog suda za ljudska prava (prije svega u predmetima Sejdić-Finci, Zornić, Pudarić, Šlaku i Pilav) moraju se provesti u cijelosti i sadržajno.

  Bundestag s velikom zabrinutošću vidi kako se povećava negativan utjecaj susjednih država na moguću reformu izbornog zakona. Treba odbaciti takozvano “načelo legitimnog zastupanja”. Po mišljenju Bundestaga, to koči ravnopravno učešće svih građana u političkom procesu i nije u skladu s vrijednostima i standardima EU-a, dodatno bi produbilo podjelu Bosne i Hercegovine i implementaciju relevantnih presuda Evropskog suda za ljudska prava.

  Stvaranje čak i trećeg entiteta, pored postojeće Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, ugrozilo bi teritorijalni integritet zemlje i bilo bi u suprotnosti s ciljem pluralističkog civilnog društva – navedeno je u internom dokumentu koji će biti osnov za rezoluciju Bundestaga o Bosni i Hercegovini.

  U dokumentu se dalje navodi da je važno spriječiti da se jednostavnom izmjenom Izbornog zakona bez promjene Ustava samo prikrije postojanost etničke podjele, te ističe da “predstojeći izbori ove jeseni zahtijevaju najveću međunarodnu pažnju i pomoć”.

  Prijetnja miru

  – Opstrukcija, bojkot ili manipulacija izbora od ovih političkih snaga imalo bi ozbiljne posljedice – navedeno je u nacrtu.

  Kako bi održali povoljno okruženje za korupciju i klijentelizam, piše dalje u dokumentu, pojedini politički čelnici sve se više oslanjaju na separatizam, mržnju i govor mržnje.

  – Konkretno, političke akcije nacionalističkih političara poput Milorada Dodika, trenutno člana Predsjedništva BiH, i Dragana Čovića, predsjednika stranke HDZ BiH, imaju za cilj uništiti Bosnu i Hercegovinu kao državu i dom raznolikog stanovništva. Ova politika je prijetnja miru u jugoistočnoj Evropi; to je neprihvatljivo i zahtijeva odlučan, čvrst otpor Evropske unije, njenih država članica i međunarodne zajednice – pišu predlagači dokumenta koji bi 16. i 17. maja trebao biti razmatran na Odboru zastupničkih grupa vladajućih partija.

  Negiranje genocida također je jedna od tema obrađenih u ovom dokumentu.

  Dejtonski sporazum sačuvao etničke podjele

  – Rat u Bosni i genocid u Srebrenici predstavljaju neuspjeh međunarodne zajednice da se odlučno suprotstavi ovoj politici. Poslijeratni poredak u Bosni i Hercegovini temeljio se na ideji da svi ljudi mogu živjeti zajedno u zajedničkoj državi i da postoji trajni mir. Mirovni sporazum, Ured visokog predstavnika, međunarodne mirovne snage i izgledi za članstvo u Evropskoj uniji dali su značajan doprinos tome da u Bosni i Hercegovini nije bilo ozbiljne eskalacije nasilja od 1995. godine.

  S druge strane, Dejtonski sporazum ostavio je zemlju bez funkcionalnih državnih struktura i sačuvao etničke podjele koje su se produbile kao posljedica rata umjesto da ih prevlada. Rezultat je Ustav koji je djelomično nedemokratski, potiče klijentelizam i diskriminira mnoge građane Bosne i Hercegovine – piše u dokumentu.

  Izvor: Faktor.ba

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  six × = thirty six

  Čitano

  Povezani članci