More

  Remo Ruffini ukazao privilegiju Tuzli

  Ako se gama zrake nalaze u cijelom univerzumu, onda i život postoji u kompletnoj vasioni, tvrdi profesor Remo Ruffini.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Gama-zračenje ima fudamentalno značenje za DNK svakog od nas. Ako se gama zrake nalaze u cijelom univerzumu, onda i život postoji u kompletnoj vasioni, tvrdi profesor Remo Ruffini.

  “Zašto je ovo dobro za nas? Prije svega, zato i uranij koje mi nalazimo na planeti, sada ustvari vidimo da se formira tamo. Ne kopamo ga ustvari ovdje, već vidimo odakle dolazi, vidimo na svoju prošlost”, kaže Remo Ruffini, direktor Mreže Internacionalnog centra za relativističku astrofiziku Italija (ICRANet).

  Ovaj rezultat promijenit će osnovno četrdesetogodišnje razumijevanje proboja gama-zračenja, nakon skoro godinu dana provjeravanja podataka iznesenih u radu. To je novi zadatak i za strane i domaće astrofizičare.

  “Realno, u BiH se samo nekolicina ljudi bavi ovom oblašću. To nije veliko iznenađenje jer nema takvih mnogo stručnjaka širom svijeta. Dovoljno je imati jednu malu grupu ljudi, uvezanu sa drugim kolegama i kolegicama iz svijeta kao što je ICRANet, dva univerziteta u SAD-u, Italiji, Njemačkoj, Armeniji, Japanu, Kini, pa na kraju krajeva i BiH”, otkriva Vedad Pašić, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta Tuzla

  A da će mladi naučnici iz BiH dobiti šasnu da rade rame uz rame sa najjačim stručnjacima iz ove oblasti, pokazuje i činjenica da je danas potpisan ugovor između UNTZ-a i ICRANet-a.

  “Naučna saradnja koja će se zasnivati na odlasku naših istraživača na njihove institute, a isto tako, ono što smatramo najvećom mogućnošću, izrada je zajedničkih naučno istraživačkih projekata”, navodi Nermina Hadžigrahić, rektorica Univerziteta u Tuzli.

  Ruffini, jedan je od začetnika teorije crnih rupa, saradnik je desetina vrhunskih naučnika širom svijeta, a jedan od njih je i Stephen Hawking.

  Studenti i profesori Tuzlanskog univerziteta jedini su u BiH imali privilegiju danas čuti predavanje o ovom velikom otkriću. A koliko je ovo otkriće značajno, po riječima tuzlanskih profesora, toliko je velika šansa da bude kadidat za Nobelovu nagradu.

  Autor: Nataša Tadić
  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceN1

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  forty two + = 44