More

  Rekordne količine elektronskog otpada u svijetu

  Vrijednost sirovih materijala u otpadu iz 2016. procjenjuje se na 55 milijardi eura, a među njima su zlato, bakar i platina.

  - Advertisement -

  Protekle godine zabilježene su rekordne količine elektronskog otpada širom svijeta – odbačeno je 45 miliona tona televizora, mobilnih telefona i drugih uređaja, čime su protraćene velike količine vrijednih materijala kao što su zlato ili bronza, navodi se u UN-ovoj studiji.

  Sve veći prihodi i niže cijene stvari od solarnih panela do frižidera doprinijeli su rastu e-otpada (definirano kao stvar sa baterijom ili utikačem) za osam posto u odnosu na 2014. godinu, kada je tog otpada bilo 41 tona.

  Kako se navodi u zajedničkoj studiji UN univerziteta, Međunarodne telekomunikacijske unije i Međunarodne asocijacije za čvrsti otpad, navedena količina jednaka je veličini 4.500 Ajfelovih tornjeva.

  Dodaje se kako se vrijednost sirovih materijala u otpadu iz 2016. godine procjenjuje na 55 milijardi eura i uključuje metale kao što su zlato, srebro, platina, bakar i paladij.

  Jeftinije od popravki

  No, dokumentirano je kako je samo 8,9 miliona tona otpada sakupljeno i reciklirano tokom prošle godine. Većina e-otpada završila je na otpadima kao smeće iako bi reciklaža bila razumnija u svakom smislu.

  Procjenjuje se kako će do 2021. godine količina e-otpada porasti na 52,2 miliona tona.

  Kina je u protekloj godini bila najveći izvor ovog otpada sa 7,2 miliona tona, dok su na drugom mjestu Sjedinjene Američke Države.

  U izvještaju se navodi kako je ljudima jeftinije kupiti novi model zbog nadogradnji ili zbog toga što je to jeftinije od popravki.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  forty three − 35 =