Reketiranje privrednika na Tržnici Arizona

Izvor fotografije: DW / Arhiva

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) uhapsili su jutros u akciji “Brend” šest službenika Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH osumnjičenih za zloupotrebu službenog položaja, odnosno korupciju i reketiranje privrednika.

Uhapšen je šef Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja u Regionalnom centru UIO u Tuzli Boris Filipović, koji je i prvosumnjičeni u ovom slučaju.

Osim njega, uhapšeni su i Milorad Krčar, Elvir Ćosić, Vedad Osmanović, Ladisav Zabo i Benko Galić. Nezvanično, svi su službenici Regionalnog centra UIO u Tuzli.

Oni se sumnjiče da su za prikrivanje neregularnosti uzimali mito u novcu i robi. Osumnjičenima se na teret stavljaju krivična djela organizovani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja i primanjem dara ili drugih oblika koristi. Konkretno, sumnjiče se za reketiranje poduzetnika na Tržnici Arizona.

Sve to trajalo je duži vremenski period, a navodno su pripadnici SIPA-e sve zadokumentovali primjenom posebnih istražnih radnji.

Pretreseni su stambeni objekti, poslovni prostori i vozila na šest lokacija u Tuzli, Bijeljini, Lukavcu, Gradačcu i Lončarima.

Akciju SIPA sprovodi pod nadzorom Tužilaštva BiH i po nalogu Suda BiH.

Prije dvije godine, krajem februara, u istoimenoj akciji pripadnici SIPA su uhapsili 11 carinskih službenika zbog primanja mita na graničnim prelazima Gradiška, Šamac i Orašje, a pretresane su prostorije UIO BiH i drugi objekti na 22 lokacije.

Tada su osumnjičeni bili pod istragom zbog sumnje da su nezakonito uzimali novac ili druge oblike koristi, kako bi prilikom uvoza robe iz Hrvatske u BiH, propuštali mjere carinskog nadzora koji su bili obvezni vršiti.

Izvor: Fokus.ba

--