More

  Regionalna konferencija o ljudskim pravima: Nužno unapređenje zaštite manjina od diskriminacije

  Na konferenciji sudjeluju ombudsmani, kao i više rangirani uposlenici nacionalnih institucija za zaštitu ljudskih prava iz Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Slovenije, Srbije i BiH, uključujući i pravosuđe iz BiH.

  Na regionalnoj konferenciji o ulozi nacionalnih institucija za zaštitu ljudskih prava u rješavanju povreda ljudskih prava s posebnim fokusom na borbu protiv diskriminacije, koja je počela danas u Sarajevu, poručeno je da je mnogo izazova po pitanju ljudskih prava u BiH posebno što se tiče diskriminacije manjina, javlja Anadolu Agency (AA).

  Dvodnevna konferencija se organizuje u saradnji s Vijećem Evrope, Organizacijom za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) i Institucijom ombudsmana za ljudska prava u Bosni i Hercegovini.

  Na konferenciji sudjeluju ombudsmani, kao i više rangirani uposlenici nacionalnih institucija za zaštitu ljudskih prava iz Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine, uključujući i pravosuđe iz Bosne i Hercegovine. Skup je organizovan u okviru projekta pod nazivom “Jačanje Institucije ombudsmana za ljudska prava u borbi protiv diskriminacije”, koji je dio zajedničke inicijative Evropske unije i Vijeća Evrope “Horizontalni instrument podrške zapadnom Balkanu i Turskoj”.

  Ombudsmen Bosne i Hercegovine Jasminka Džumhur izjavila je danas u Sarajevu da je cilj konferencije razmjena iskustava i praksi u regionu.

  “Najveći broi predmeta u Instituciji ombudsmena u BiH registrovanih iz godine u godinu upravo se odnosi na sudski sistem. U naredna dva dana ćemo razgovarati o mogućnostima da budemo stranke u postupku. BiH u mnogim stvarima je bila pionir u regionu. Prvi smo 2003. godine donijeli Zakon o ravnopravnosti spolova BiH, a to je bio model koji je poslije korišten za druge države”, podsjetila je Džumhur.

  Šef ureda Vijeća Evrope u BiH Drahoslav Štefanek ukazao je na važnost ove regionalne konferencije koja se održava u Sarajevu.

  “Konferencija je osmišljena u cilju razmjene najboljih praksi iz cijelog regiona između nacionalnih institucija za ljudska prava. Drago mi je da će svi relevantni akteri iz društva učestvovati u radu”, rekao je Štefanek.

  I šef Misije OSCE-a u BiH Bruce Berton ukazao je na važnost održavanja ove konferencije.

  “Mnogo je izazova po pitanju ljudskih prava u ovoj zemlji posebno što se tiče diskriminacije i manjina. Iako OSCE direktno radi na ovim pitanjima mi se oslanjamo i na saradnju sa institucijama ombudsmena. Naravno, pred nama je još mnogo rada”, pojasnio je Berton.

  SourceAnadolija

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  seventy ÷ 10 =