Reforme znače ekonomski razvoj, a on znači bolji kvalitet života u Brčkom

  Autor teksta: OHR 

  Dinamika reformi iz prethodnih 18 mjeseci u Distriktu treba da se nastavi i u predizbornom periodu, jer je to najbolji način da izabrani zvaničnici služe javnom interesu, izjavio je danas prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Distrikt Brčko Michael Scanlan.

  Supervizor se sastao sa gradonačelnikom Brčkog Sinišom Milićem, njegovim zamjenikom Antom Domićem, predsjedavajućim Skupštine Distrikta Esedom Kadrićem te dopredsjedavajućim Ivom Filipovićem. Također se sastao sa šefom Policije Brčkog Goranom Pisićem, predstavnicima Privredne komore Distrikta, koordinatoricom reforme javne uprave Distrikta Vesnom Mišović, kao i direktoricom za korporativne komunikacije “STUDEN & CO Holdinga” Natašom Pucar.

  Supervizor Scanlan je rekao da očekuje da se na sljedećoj sjednici Skupštine usvoje Zakon o udruženjima i fondacijama i Zakon o pravima nacionalnih manjina, jer su oba od suštinske važnosti za dobro upravljanje i socijalnu inkluziju.

  Scanlan je pohvalio uspostavu registra prihoda zaposlenih i imenovanih uposlenika u javnom sektoru prošlog mjeseca, jer se na taj način javnosti daje prilika da ocijeni da li su javne usluge u skladu sa utrošenim sredstvima. Ovaj registar također pomaže da se utvrde mogući sukobi interesa i u skladu je sa naporima radne grupe koja radi na pripremi novog Zakona o sukobu interesa, koji treba da se usvoji u prvih nekoliko mjeseci novog mandata Skupštine.

  Supervizor je pohvalio Jedinicu za implementaciju projekta Luke Brčko koja je poduzela potrebne korake kako bi sljedećeg mjeseca objavila tendere za radove na modernizaciji Luke, priostupnu prugu i put. Cijeli Distrikt će imati koristi od povećanja obima ekonomske aktivnosti koje će donijeti moderna luka.

  Scanlan je pozdravio i sutrašnje potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Vlade Distrikta i UNDP-a o korištenju 500.000 KM iz posljednjeg rebalansa budžeta za početak radova na poboljšanju energetske efikasnosti javnih objekata u Brčkom.

  “Efikasna upotreba javnih sredstava za dobro zajednice, veća transparentnost u trošenju tih sredstava, te poboljšanje infrastrukture napravit će od Distrikta ne samo dobro mjesto za život nego pogodno poslovno okruženje za investiranje, a tako će u Brčko doći i dobro plaćena radna mjesta u privatnom sektoru. Vrijeme je da vlasti pokažu da oni to mogu napraviti, između ostalog i kroz uspostavu slobodnih poslovnih zona kako bi se olakšalo malim i srednjim preduzećima da uđu na brčansko tržište,” rekao je supervizor.

  Scanlan je apelirao na sve stanovnike Brčkog da se striktno pridržavaju epidemioloških mjera koje su donijele vlasti. “Život se mora nastaviti i zato je još važnije da svi građani poštuju zaštitne mjere – nošenje maski, fizičku distancu i pranje ruku – kako bi zaštitili sebe, svoje porodice i svoju zajednicu od covida-19,” naglasio je Scanlan.

  --