More

  Reakcije na Twitteru: Zašto napad u Las Vegasu nije terorizam?

  Rediteljica Ava DuVernay na Twitteru je napisala: 'Usamljeni vuk. Lokalni napadač. Naoružani čovjek. Bilo šta i sve, no ne terorist. Pitam se zašto.'

  - Advertisement -

  Iako je usmrtio gotovo 60 osoba, a ranio stotine u Las Vegasu, vlasti nisu okarakterisale osumnjičenog Stephena Paddocka kao “terorista” niti njegov napad kao “teroristički čin”.

  “Ne, to ne možemo reći u ovom trenu. Vjerujemo da je riječ o lokalnom pojedincu. Ne znamo koji je njegov sistem vjerovanja. Trenutno mislimo da je riječ o činu pojedinca, vuku samotnjaku i sve je sada pod kontrolom”, rekao je Joseph Lombardo, šerif policijskog odjela Las Vegas Metropolitan.

  Osumnjičeni Paddock nađen je mrtav kad je policija ušla u njegovu hotelsku sobu. Vjeruje se da je izvršio samoubistvo.

  Indikativno je da je nekoliko sati ranije Lombardo odgovarao na isto pitanje – je li riječ o terorističkom činu.

  “Nadležni prvo moraju ustanoviti motiv. Postoji više faktora koje djelovanje povezuju s terorizmom nego s poremećenom osobom. No, prije nego što kažemo kakav je čin, moramo sve obraditi.”

  Nakon njegovih izjava oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) preuzela je odgovornost za napad i objavila da je Paddock prešao na islam prije nekoliko mjeseci.

   

  Čak i bez njihovih navoda zakoni ne traže motiv da bi se nešto nazvalo “terorističkim činom”.

  Tako dio zakona Nevade kaže da je “terorističko djelo” bilo koje djelo koje uključuje “korištenje ili pokušaj korištenja sabotaže, prisile ili nasilja kako bi se nanijele velike povrede ili smrt općoj populaciji”.

  Federalni zakon definira terorizam kao “nezakonito korištenje sile i nasilja nad osobama ili imovinom kako bi se prijetilo ili prisililo vlasti, stanovnike ili bilo koji njihov dio na ispunjavanje nekih političkih ili društvenih ciljeva”.

  Termin “terorizam” i “teroristički”, kako su mnogi na društvenim mrežama ukazali, ne koristi se uvijek u istim ili sličnim situacijama.

   

  Tako je režiserka Ava DuVernay na Twitteru napisala: “Usamljeni vuk. Lokalni napadač. Naoružani čovjek. Bilo šta i sve, no ne terorist. Pitam se zašto.”

   

  Kolumnist Shaun King na istoj mreži navodi: “Samo u Americi bjelina (kože) može spriječiti da se čovjek koji je počinio najsmrtonosniju pucnjavu u američkoj historiji ne nazove teroristom.”

   

  Glumica Emmy Rossum ističe: “50 mrtvih. Više od 400 u bolnici. I mi to i dalje nazivamo USAMLJENI VUK? Nazovite ovo TERORIZMOM jer je ovo upravo to.”

   

  “Srce mi se slama zbog Las Vegasa. Trebamo ljubav, jedinstvo, mir, kontrolu oružja i da ljudi pogledaju šta se dešava i nazovu ga pravim imenom = terorizmom”, piše pjevačica i glumica Ariana Grande.

   

  Pojedinci poput Jacka Molyneuxa objavili su fotografije zakona u kojem se definiše teroristički čin: “Želim da mediji počnu zvati napad u Las Vegasu onim što on jest. Terorizam. Nije ‘napad vuka samotnjaka’ ili nešto slično.”

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ninety six ÷ = sixteen