More

  Reakcije iz Hrvatske: Apsurdno je da Srbiju ne krive za udruženi zločinački poduhvat

  Saborska opozicija: Politika prema BiH 90-ih bila loša, ali nije bila agresija.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je kako je apsurdno da Haški tribunal nije utvrdio odgovornost nekadašnjeg državnog vrha Srbije u udruženom zločinačkom poduhvatu usmjerenom na uspostavu ‘Velike Srbije’ nakon što je u predmetu “Prlić i ostali” potvrđeno postojanje hrvatskog udruženog zločinačkog pothvata (UZP) s ciljem etničkog čišćenja dijelova BiH, te da je prvi predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman bio dio UZP-a.

  Na početku obraćanja javnosti, Plenković je izrazio sućut obitelji osuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka, koji je popio otrov po izricanju presude.

  “Njegov čin, kojem smo na žalost svi svjedočili danas, koji je za vrijeme izricanja presude Žalbenog vijeća oduzeo sam sebi život, najviše govori o dubokoj moralnoj nepravdi prema šestorici Hrvata iz Bosne i Hercegovine i hrvatskome narodu”.

  Rekao je kako Vlada Republike Hrvatske još jednom izražava sućut svim žrtvama svih zločina koji su počinjeni u ratu u BiH.

  No, kazao je i kako izražavaju nezadovoljstvo i žaljenje zbog presude kojom su potvrđene kazne Prliću i ostalima u Haagu.

  Rekao je kako želi podsjetiti o pomoći, potpori i podršci Hrvatske BiH u vrijeme kada je bila suočena s velikosrpskom agresijom i kada je bila ugrožena njezina teritorijalna cjelovitost.

  ‘Spriječen genocid u Bihaću’

  Naglasio je kako je Hrvatska potpisala i Washingtonski sporazum i Splitsku deklaraciju, koju su potpisali Franjo Tuđman i Alija Izetbegović, kada je omogućeno korištenje teritorija BiH u svrhu zajedničke borbe protiv oružanih srpskih formacija, čime je obnovljena hrvatsko-bošnjačka vojna suradnja, nakon čega je HV sa snagama HVO-a i Armije BiH oslobodio brojna područja, a sve je rezultiralo završetkom rata potpisivanjem Dejtonskog sporazuma.

  “Hrvatska vojska je na temelju sporazuma s političkim vodstvom BiH prekinula srpsku opsadu Bihaća, govorimo o prekretničkom značaju za odnos ravnoteže snage koju je imala operacija ‘Oluja’ i time je spriječila ponavljanje najtežih zločina i genocida, kao što se dogodio u Srebrenici”.

  Također je istaknuo kako je Hrvatska pružila utočište stotinama tisuća izbjeglica iz BiH, neovisno o nacionalnosti, među prvima priznala BiH, te ustvrdio da samostalnosti BiH ne bi bilo da i Hrvati, uz Bošnjake, na referendumu nisu glasovali za neovisnost.

  “Žalbeno vijeće je još u srpnju 2016. protumačilo sadržaj prvostupanjske presude iz 2013. na način da je reklo da u prvostupanjskoj odluci raspravno vijeće nije donijelo konkretne zaključke o sudjelovanju državnog vrha RH u udruženom zločinačkom pothvatu i nije ih osudilo za zločin. Potvrđeno je da u nadležnosti Suda nije utvrđivanje odgovornosti države te se zaključci Raspravnog vijeća ne odnose na odgovornost Republike Hrvatske.

  Vlada Republike Hrvatske smatra da se ovom presudom na pogrešan način aludira na ulogu hrvatskog državnog vrha u ratu u BiH.

  “Smatramo da državni vrh u tim ratnim događanjima, prema stavu Vlade, nije ni na koji način mogao biti povezan s onim činjenicama i interpretacijama kako su nastojale biti interpretirane u presudi iz 2013.”

  “Želimo kazati kako je apsurdno da niti u jednoj pravomoćnoj presudi MKSJ za BiH nije utvrđena odgovornost tadašnjeg državnog vrha Srbije za učestvovanje u UZP-u usmjerenom na uspostavu ‘Velike Srbije’, a kroz počinjenje niza najtežih međunarodnih zločina na teritoriju BiH, što smo imali prigodu svjedočiti prošloga tjedna kada je izrečena presuda Ratku Mladiću.”

  Vlada Republike Hrvatske će razmotriti sve pravne mogućnosti kako bi osporila određene zaključke današnje presude, rekao je Plenković.

  Saborska opozicija: Politika prema BiH 90-ih bila loša, ali nije bila agresija

  Predstavnici oporbenih stranaka u Saboru smatraju da je hrvatska politika ’90-ih prema Bosni i Hercegovini bila loša, ali da nije bila agresija.

  Nakon izricanja pravomoćne presude Jadranku Prliću i ostalima u Haagu Orsat Miljenić iz Socijaldemokratske partije (SDP) kazao je da “moramo biti svjesni da su se neki zločini počinili, ljudi su stradali i to treba procesuirati”.

  “Individualna krivnja se treba utvrditi i tko god je nešto napravio, počinio neki zločin treba za to odgovarati. Mi kao društvo na to trebamo gledati tako da ni počinitelj ni žrtva nemaju nacionalnost. Tko je napravio ratni zločin treba odgovarati”, smatra Miljenić, kako prenosi Hina.

  “Druga dimenzija je odnos prema nama kao državi i odnos ovog Tribunala koji je – a to govorim već više od 17 godina – loš. To je sud koji je loš, koji je napravio loš posao i za koji bi bilo bolje da nikada nije postojao”, poručio je.

  “U razdoblju od manje od mjesec dana imate utvrđeno da Mladić nije imao veze sa Srbijom i da je sve što je činio činio valjda samoinicijativno, a onda imamo ovo što se danas događa u odnosu na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu”, istaknuo je.

  Dodao je da je to za njega neprihvatljivo jer “Hrvatska nije bila agresor”.

  Miroslav Tuđman: Hrvatska nije proizvodila zlo

  Hrvatska nije proizvodila zlo, već Armija Bosne i Hercegovine, izjavio je Miroslav Tuđman, zastupnik Hrvatske demokratske zajednice i sin prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, kojeg je Haški tribunal danas označio kao vođu udruženog zločinačkog poduhvata s ciljem etničkog čišćenja na prostoru takozvane Herceg-Bosne u BiH.

  “Hrvatska nije proizvodila zlo, već se borila sa zlom”, rekao je Miroslav Tuđman poslije izricanja presude u slučaju Prlić i ostali.

  Presuda izrečene osuđenoj šestorki u tom slučaju ga, kaže, užasavaju, prenosi Tanjug.

  “Armija BiH je pokušala protjerati preko 150.000 Hrvata iz centralne Bosne, a proglašavaju se krivim osobe koje su se od toga branile. Haški sud je ovakvim neuravnoteženim pristupom, nepoznavanjem činjenica, pokazao da nije u stanju sagledati situaciju i procijeniti što se zbivalo, a još je manje bio sposoban da pronađe pravu mjeru u određivanju kazni”, rekao je Tuđman.

  ‘Reduciranje prava’

  Tuđman tvrdi da su “zločini Armije BiH bili sedam puta veći”. On smatra i da će ovakva presuda “Bošnjacima omogućiti da svim silama reduciraju pravo Hrvata kao konstitutivnog naroda” u Bosni i Hercegovini.

  Zalaže se, kaže, za preduzimanje važnih koraka kako bi se Hrvatima u BiH omogućila njihova prava.

  “Krajnje je vrijeme da se na nivou Europske unije i NATO-a poduzmu mjere da bi sva tri naroda u BiH bila ravnopravna”, kazao je on.

  Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović odlučila je u srijedu prekinuti svoj boravak na Islandu i vratiti se u Hrvatsku, doznaje se od izvora iz Ureda predsjednice, prenosi Fena.

  Grabar-Kitarović vraća se u Hrvatsku nakon što je Žalbeno vijeće ICTY-ja u okviru žalbene presude bosanskohercegovačkoj šestorici utvrdilo da je postojao međunarodni oružani sukob u BiH i postojanje hrvatskog udruženog zločinačkog pothvata.

  ‘Potpuna nepravda’

  Hrvatska predsjednica odbila je dati izjavu hrvatskim novinarima na Islandu, rekavši da će izjavu dati po dolasku u Hrvatsku. Također je kazala da se u međuvremenu čula s premijerom Andrejem Plenkovićem, doznaje se iz Ureda predsjednice.

  Presudu Prliću i ostalim hrvatski general Pavao Miljavac je nazvao “potpunom nepravdom”.

  “To je potpuna nepravda, jer nitko nije uzeo u obzir da su u tih 4-5 mjeseci bile najžešće operacije Armije BiH. Niko ne spominje mudžahedine koji su činili strašne zločine. Računali smo na pravdu, ali pokazalo se da je Haški sud politički sud, ali ne znam koja je poruka”, rekao je Miljavac za Hrvatsku radio-televiziju, prenosi Tanjug.

  “To neće pomoći Hrvatima u BiH i sigurno će te napetosti samo produbiti”, rekao je Miljavac.

  “Hrvatska država je ostavila te ljude same, oni se nisu borili samo za svoju državu nego za BiH i Hrvatsku. Žalosno je da ih nitko nije obišao kao hrvatske generale i branitelje do ministra Šprlje. Toliko o hrvatskoj politici i diplomaciji koju može biti sramota”, izjavio je saborski zastupnik Miro Bulj za HRT, komentirajući presudu.

  Reiner: Presuda neistinita i nepravedna

  Bulj je rekao da je general Praljak, jedan od osuđenih, branio hrvatski narod i Hrvatsku i BiH.

  “Da nije bilo hrvatskog vojnika imali bi još jednu Srebrenicu, a to je bihaćka enklava”, tvrdi Bulj.

  “Ovo je zaista teško što se događa Hrvatima u BiH gdje se optužuje i Hrvatska država za zločinački poduhvat. Ja nikad ne mogu prihvatiti kao čovjek koji je bio u BiH da su hrvatski vojnik i hrvatska država učestvovali u zločinačkom poduhvatu, osim u borbi protiv velikosrpske agresije koja je uzrokovana direktno iz Srbije”, rekao je Miro Bulj.

  Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner neshvatljivom je, historijskom neistinitom i nepravednom ocijenio presudu generalu Slobodanu Praljku koji je, nakon što mu je žalbeno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivši Jugoslaviju u Haagu potvrdilo prvostepenu kaznu od 20 godina zatvora, progutao sadržaj bočice kazavši da je “popio otrov”.

  Komentirajući pravomoćnu presudu Haškog suda u predmetu Prlić i ostali, čelnik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Herceg-Bosne Miljenko Lugonja kazao je kako se radi o lakrdiji.

  “Bivše države dale su suglasnost da se taj sud napravi i evo do čega smo došli. Umjesto da to bude sud pomirenja i daljnjeg napretka među narodima bivše Jugoslavije, on se na kraju svoga rada pokazao da je praktički imao funkciju dobro zaraditi novac i nastaviti sa zavađanjem naroda”, ustvrdio je Lugonja.

  Žalbeno vijeće Haškog suda potvrdilo je prvostepenu presudu Jadranku Prliću, Bruni Stojiću te Slobodanu Praljku, koji je odmah po izricanju kazne rekao kako odbacuje presudu, izvadio iz džepa bočicu i popio iz nje tekućinu za koju je rekao da se radi o otrovu. Nakon toga izricanje presude je prekinuto.

  “Znajući da je Slobodan pošten i moralan čovjek, i vjernik, smatram da on nije mogao izdržati taj psihološki pritisak. Nije mogao izdržati da ga netko sudi za nešto što nije uradio i da mu presudu izriču ‘kvazi-suci’, suci koji su se danas pokazali kakvi su”, dodao je Lugonja.

  Miljenić: ‘UZP je neistina’

  “Nije postojao i ne vidim dokaz za postojanje udruženog zločinačkog pothvata (UZP)”, ustvrdio je, naglasivši da je to potpuna neistina i iskrivljavanje povijesti.

  “To je loše i tu si je Haški sud uzeo za pravo ono što nije smio umjesto da prosuđuje o individualnoj odgovornosti”, smatra Miljenić.

  Upitan kao bivši ministar pravosuđa je li učinio sve što je mogao za šestoricu osuđenih, Miljenić je kazao da je njihova individualna odgovornost samo njihova stvar.

  “Je li netko od njih nešto napravio ili ne – ja to ne znam i tu se država nikada nije trebala miješati. A gdje je država involvirana, tu smo se trebali miješati”, zaključio je Miljenić.

  On je kazao da je politika Hrvatske prema Bosni i Hercegovini ’90-ih bila loša, ali nije bila agresija i nije bila zločinački pothvat i ona se, kako kaže, mora kretati u političkoj osudi, a ne kaznenoj odgovornosti.

  Zastupnik Mosta Ante Šprlje, također bivši ministar pravosuđa, šokiran je postupkom Praljka, koji je po izricanju presude popio tečnost za koju je kazao da je otrov.

  “Poznajući gospodina, moral i karakter Praljka i ono što sam saznao u razgovorima s njim tijekom posjeta Haagu, znao sam da će on, ako bude osuđen, vrlo negativno reagirati, no nitko nije mogao očekivati ovakvu reakciju. Iskreno me čudi da se ovakvo nešto moglo dogoditi s unošenjem u sudnicu”, kazao je Šprlje.

  On dodaje da je očekivao rušenje konstrukcije udruženog zločinačkog pothvata.

  Kazao je da je Hrvatska, u pismu iz Haaga u kojemu je odbijen njezin zahtjev da bude prijatelj suda u žalbenom predmetu “Prlić i ostali”, dobila objašnjenje da Franjo Tuđman, Gojko Šušak i Janko Bobetko nisu osuđeni, a ni Hrvatska.

  “To nam je davalo nadu da će presuda biti drugačija i da će ta konstrukcija udruženog zločinačkog pothvata biti srušena. Međutim, to se očito nije dogodilo iako je došlo do određenih promjena u kvalifikacijama za pojedine zločine na području Bosne i Hercegovine, no kompletna konstrukcija nije srušena”, kazao je.

  Šprlje napominje da Hrvatska nije proglašena odgovornom za pojedine ratne zločine te smatra da o pričama naknade štete nema govora. Kazao je i kako nije točno da je ovom presudom proglašeno da je Hrvatska agresor.

  Pusić: ‘Nije osuđen hrvatski narod’

  Vesna Pusić (GLAS), bivša ministrica vanjskih poslova, smatra da presude koje su dosad izrečene predstavljaju epilog loše i pogrešne politike iz ’90-ih.

  “Smatram da ovim presudama nije osuđen hrvatski narod nego da su osuđeni nositelji te politike koji se nalaze u Haagu”, ocijenila je Pusić.

  “Čini mi se da od ’90-ih znamo da je ta politika bila loša, da je bila pogrešna i ovo je epilog”, ustvrdila je.

  “Hrvatska je predočila, što se suradnje tiče, učinila sve što je mogla, a ja mogu govoriti za razdoblje kada je kolega Orsat Miljenić bio ministar pravosuđa i znam da je on vrlo usko surađivao s Haškim tribunalom i da je sve što je traženo dostavljeno”, rekla je Pusić.

  Upitana što udruženi zločinački pothvat znači za Hrvatsku, ocijenila je da je jasno da je ta politika doživjela ovakvu osudu.

  Smatra da se, s obzirom na presude i iz međunarodne perspektive na kraju rada Haškog suda, ne može tumačiti da je Srbija manje upletena u rat u Bosni i Hercegovini nego Hrvatska.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − 1 = six