More

  Reakcija SDA na Saopštenje SDS-a: Pokušaj “čupanja iz političkog blata”

  Na adresu redakcije pristigla je reakcija SDA Brčko na jučerašnje saopštenje SDS-a povodom vozanja i zaustavljanja vozila okićenih zastavom RBiH 25. 11. 2021. godine. Saopštenje prenosimo bez izmjena:

  [SAOPŠTENJE]  Na internet portalima u Brčkom danas je osvanulo saopštenje političke stranke, koja je teškom mukom prešla izborni cenzus, povodom događanja u brčanskom naselju Ilićka.
  Prije nego li odgovorimo na saopštenje Srpske demokratske stranke, pozivamo Policiju Brčko distrikta i druge nadležne institucije da ispitaju sve navode vezane za događaj koji se desio u ovom naselju.
  Ukoliko je postojala namjera provokacije osuđujemo i tražimo da nadležne institucije u potpunosti rasvijetle navedeni događaj. 
  U navedenom saopštenju, krajnje maliciozno i sa očajničkim pokušajem „čupanja iz političkog blata“, stranka koja, prema izbornom rezultatu, ima tek minornu podršku glasača pokušava unijeti dodatni nemir na već ionako užarenu političku scenu u Bosni i Hercegovini.
  Nažalost, moramo vas zamoliti da još jednom pročitate „Islamsku deklaraciju“ i sva druga djela Alije Izetbegovića i da, nakon studioznijeg pristupa, prestanete vulgarizirati lik i djelo prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine, predsjednika koji se zalagao za građansku državu svih naroda, a ne kako vi navodite „islamsku državu sličnu onoj koja je nastala između Sirije i Iraka“. Treba znati historijsku činjenicu da je Alija Izetbegović, u najtežim trenucima i kada mu je to nuđeno od strane međunarodne zajednice, odbio muslimansku državu i založio se za multietničku državu u kojoj su ravnopravni svi njeni građani.

  Vaši navodi o nestanku Bosne i Hercegovine pokazuju vašu istinsku političku slabost, jer moramo vas podsjetiti da „nestajanje Bosne i Hercegovine“ niste uspjeli realizirati ni onog trenutka kada je na vašoj strani bilo puno više ljudi, a vaše rečenice užasno podsjećaju na rečenice vašeg prvog predsjednika i osuđenog ratnog zločinca, koji je osuđen na doživotni zatvor, što mora biti poruka svim relevantnim institucijama Distrikta i države Bosne i Hercegovine. Shodno tome, neophodno vam je skrenuti pažnju da „studiozno“ pročitate presudu Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije a koja se odnosi na osnivača i prvog predsjednika vaše stranke što bi vam bilo od pomoći u suočavanju sa istinom.
  Nije zgoreg vas i podsjetiti da su neki vaši stariji članovi redovno obilježavali Dan državnosti Bosne i Hercegovine, a da je danas nešto drugačije i da se evidentnim pokušajem historijskog revizionizma počeli obilježavati i datume koje je Ustavni sud Bosne i Hercegovine definisao „neustavnim praznicima“. Stoga vas još jednom moramo zamoliti da formulišete termin „fantomskog praznika“.
  Moramo vam skrenuti i pažnju na to da zastava Republike Bosne i Hercegovine nije nikakva „ratna zastava“, već zastava međunarodno priznate države koja se vijorila ispred zgrade UN-a, tako da i ova problematika treba jedan studiozniji pristup. 
  Zaista je, u najmanju ruku, zlobno da događaj u kojem je učestvovalo, kako nezvanično saznajemo nekoliko automobila, pripisujete jednom cijelom narodu i da na ovaj način pokušavate napraviti jeftinu političku reklamu. Ovo i dalje se tretira kao izolovan slučaj i krajnje je neprofesionalno generalizovati.
  Vođenje zdravih politika će rezultirati boljim izbornim rezultatima, a populistički natpisi i neutemeljena saopštenja nisu put ka tome.

  SDA Info služba  

  Čitano

  Povezani članci