More

    Razlozi zbog kojih bi trebalo da jedete kivi

    Kivi je osvježavajuće voće koje ima visoku nutritivnu vrijednost, jer je bogato vitaminima C i K, kalijumom, folatima i vlaknima.

    On je pravi eliksir zdravlja i ljepote, zahvaljujući svom sadržaju vitamina i antioksidanta.

    Stručnjaci kažu da postoje brojni benefiti ove voćke, a mi smo za vas izdvojili tri.

    1. Dobar je za srce

    Kivi štiti srce i arterije tako što utiče na bolju cirkulaciju, sprečava gomilanje triglicerida i tako smanjuje rizik od nastanka trombova. Kivi takođe pomaže u kontroli krvnog pritiska, djelimično zahvaljujući smanjenju enzima koji konvertuje angiotenzin, piše “BBCgoodfood”.

    2. Jača imunitet

    Plodovi kivija su izuzetno bogati hranljivim materijama koje podržavaju imunitet, uključujući vitamine C, E, K i folat, kao i karotenoide, vlakna i fitokemikalije. Studije sugerišu da sve ovo podržava imuni sistem i potencijalno smanje učestalost i težinu prehlada i simptoma sličnih gripu kod osjetljivih grupa kao što su stariji ljudi i djeca.

    3. Bogat antioksidantima

    Kivi je bogat hranljivim materijama i fitokemikalijama koje imaju antioksidativna svojstva. Ove materije pomažu u smanjenju oksidativnog oštećenja i kao rezultat toga mogu smanjiti rizik od hroničnih bolesti.

    Otisak.ba

    Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

    Molimo Vas unesite komentar
    Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

    × 7 = fourteen

    Čitano

    Povezani članci