More

  Razdvojeni Konzum i Mercator u BiH

  Agrokor daje Konzumu BiH zajam od 15 miliona eura, a dug Sarajevskom kiseljaku i Ledu Čitluk pretvoren je u vlasničke udjele.

  - Advertisement -

  Na sjednici Privremenog vjerovničkog vijeća Agrokora u Zagrebu donesena je konačna odluka o razdvajanju Konzuma i Mercatora u Bosni i Hercegovini.

  Vijeće je podržalo namjeru vanrednog povjerenika Ante Ramljaka za restrukturiranje poslovanja u BiH te dalo saglasnost za dokapitalizaciju Konzuma BiH na način da Agrokorove kompanije u BiH, Ledo iz Čitluka i Sarajevski kiseljak svoja potraživanja u iznosu 34,6 miliiona eura pretvore u udjele u vlasništvu.

  Današnjim odlukama Agrokor je ispunio potrebne pretpostavke za provedbu plana prema kojem će se Mercator vratiti na tržište BiH preuzimanjem svoje 83 trgovine od Konzuma, a Konzum nastaviti poslovati u preostale 173 trgovine.

  Agrokor daje zajam Konzumu BiH

  Prema planu vanrednog povjerenika, koji je prihvatilo Vijeće, Agrokor će Konzumu u BiH dati zajam od 15 miliona eura.

  Sredstva osigurana zajmom, kao i ona osigurana prodajom zaliha roba Konzuma d.o.o. Sarajevo u 83 trgovine iznajmljene od Mercatora BiH, bit će iskorištena za podmirivanje obaveza koje Konzum BiH ima prema svojim dobavljačima.

  “Time se najavljeni proces transformacije i stabilizacije poslovanja Konzuma BiH ponovnim uvođenjem brenda Mercator na tržište Bosne i Hercegovine kao i razdvajanje Konzumovih i Mercatorovih prodavaonica nastavlja prema planu”, navode iz Vijeća, prenosi Al Jazeera.

  “Vijeće je na sjednici upoznato i s napretkom ostvarenom u procesu restrukturiranja te sa statusom ugovaranja dodatne tranše od 50 milijuna eura za dobavljače koja se veže uz postojeći financijski aranžman s pravom prioritetnog namirenja. Rok za prijavu je istekao 25. kolovoza 2017. godine i iskazan je veliki interes od strane dobavljača za sudjelovanje u tzv. roll-upu. U tijeku je provjera pristiglih prijava i priprema liste dobavljača”, dodaje se u saopćenju.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  two × = twelve