More

  Ratni veterani svih armija u BiH odali počast žrtvama stradanja u Zavidovićima

  Mirko Zečević-Tadić, bivši pripadnik HVO, smatra kako je sama pojava grupe veterana iz pet različitih vojski iz BiH, Srbije i Hrvatske dovoljna poruka mladima kako rat nikada nije prihvatljivo rješenje.

  Grupa ratnih veterana iz BiH, Srbije i Hrvatske u organizaciji Centra za nenasilnu akciju Sarajevo/Beograd zajednički su posjetili mjesta stradanja vojnika i civila na području općine Zavidovići, odnosno na području bivšeg Vozućkog ratišta, javilo je Radiosarajevo.ba.

  Tačnije, u organizaciji Centar za nenasilnu akciju koja ima urede u Sarajevu i Beogradu, od 2008. godine organiziraju se ovakve posjete mjestima stradanja civila i vojnika u prošlom ratu. Posjete se organiziraju u partnerstvu s veteranskim asocijacijama i grupama iz svakog mjesta koje se treba posjetiti.

  Ovog puta u saradnji sa veteranima iz Armije RBiH i VRS-a iz Zavidovića i Doboja bivši pripadnici Armije RBiH, VRS-a, HVO-a, HV-a, VJ i JNA zajednički su posjetili Kotu 715, spomenik i spomen crkvu u mjestu Stog, centralni gradski spomenik u Zavidovićima, neobilježeno mjesto stradanja “13. kilometar” i spomenik u dvorištu crkve Svetog Josipa.

  Lideri vjerskih zajednica iz Zavidovića priključili su se ratnim veteranima prilikom odavanja počasti stradalim i polaganju cvijeća u dvorištu crkve Svetog Georgija u Stogu, centralnom gradskom spomeniku u Zavidovićima te spomeniku u dvorištu crkve Svetog Josipa u Zavidovićima.

  “Ovo područje nam je bilo važno obići kako zbog velikog broja stradalih sva tri naroda tako i zbog dosadašnje uspješne saradnje sa boračkim organizacijama sa ovog područja. Ono što je novina koja nam se čini jako važnim jeste da su nam se priključili vjerski poglavari sve tri vjerske zajednice iz Zavidovića zajedno s ratnim veteranima odavši počast stradalim”, kazao je Adnan Hasanbegović iz Centra za nenasilnu akciju dodavši kako mu se ovakve akcije čine dobrim primjerom na putu pomirenja.

  Ratište na kojem su ginuli najhrabriji

  Ninko Đurić, bivši pripadnik VRS porijeklom iz Vozuće, kazao je kako je Kota 715 jedno od najtežih ratišta na prostoru cijele BiH gdje je na izrazito malom prostoru stradao veliki broj vojnika.

  “Na toj koti su izginuli najhrabriji, ali i danas veterani koji su došli odati počat stradalim sigurno su hrabri. Sa te kote mi smo uputili apel pojedincima i institucijama s ciljem pronalaska nestalih vojnika i civila. Oni zaslužuju ljudski kraj, dostojanstvenu sahranu i to je možda i najznačajniji apel današnje posjete“, rekao je Đurić.

  Enes Bajrić, bivši oficir Armije BiH iz Zavidovića, izrazio je zadovoljstvo što je dio ovakvog događaja.

  “Svi mi danas okupljeni odali smo počast svima koji su stradali na ovom području, poslali smo poruku ohrabrenja svim majkama, kćerima i sinovima koji su izgubili najmilije. Pridružujem se apelu da se pronađu nestali kako bi porodice pronašle utjehu i sahranile najmilije. Nama je živjeti zajedno, meni je ovo prvi sličan susret, jučer sam s nekim ljudima popričao i to mi je bilo značajno jer ja znam kako je bilo meni, ali me zanima i kako je bilo onima protiv kojih sam se borio u tom ratu. Ako sjedimo samo u svom toru i ataru onda mi samo znmo onu istinu koju želimo čuti. Razmjenom iskustva nadamo se da ćemo olakšati onima koji dolaze iza nas da zajedno žive s boljim razumjevanjem“, kazao je Bajrić.

  Posjete su poruka mladima: Rat nikada nije prihvatljivo rješenje

  Jedan od ratnih veterana kazao je kako ratni veterani iskustvo rata nose kao breme na leđima, ali da je mnogo lakše kada se to breme skine i odmori malo.

  Mirko Zečević-Tadić, bivši pripadnik HVO, smatra kako je sama pojava grupe veterana iz pet različitih vojski iz BiH, Srbije i Hrvatske dovoljna poruka mladima kako rat nikada nije prihvatljivo rješenje.

  “Jedan od ciljeva ovakvih akcija svakako je želja da našoj djeci ostavimo sjećanje na rat koje nas neće ponovo dovesti do nekih novih ratova“, dodao je Adnan Hasanbegović iz Centra za nenasilnu akciju.

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  5 × two =