More

  Raste temperatura nezadovoljstva u Brčkom! Slijede štrajkovi radnika Komunalnog, Luke, Javnog registra….

  - Advertisement -

  U posljednjih nekoliko dana u Brčkom raste temperatura nezadovljstva radnika u zdravstvu, obrazovanju (predškolskom, osnovnom i srednjem), javnim preduzećima, Odjelima Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine….

  Podsjećamo da su od prije nekoliko dana radnici JZU stupili u generalni štrajk, a oni su 15.marta organizirali i protestnu šetnju.

  Nezadovoljni radnici iznijeli su svoje zahtjeve o poboljšanju materijalno-tehničkih uslova i potvrdili da će štrajk zaposlenih nastaviti do dobijanja čvrstih garancija o ispunjenju njihovih zahtjeva.

  – Mi ne tražimo krivca. Mi želimo da skrenemo pažnju na radnike jer im se višak sati uopće ne isplaćuje. Trebalo bi da vlasti daju prioritet rješavanju uslova u zdravstvu – rekao je u ime štrajkačkog odbora doktor Edin Hodžić.

  Kraći štrajk, tek toliko da skrenu pažnju na svoje probleme, su organizirali radnici u obrazovanju, a u narednih nekoliko dana najavljeni su novi štrajkovi.

  Štrajka radnika u obrazovanju Brčko distrikta Bosne i Hercegovine /Foto BDC TV, 17.3.2023

  Nezadovoljstvo u obrazovanju

  Zahtjevi radnika u obrazovanju  su konkretni: Povećanje plaća svim radnicima za 250 KM, isplata novčane pomoći u visini prosječne neto plaće u toku prvog rebalansa, vraćanje regresa, naknada za topli obrok u visini od 1% prosječne plaće po radnom danu, kao i naknada za prevoz.

  -Takođe tražimo da prilikom izrade zakonskih i podzakonskih akata u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine koji se odnose na obrazovanje, Zakon o radu, razni pravilnici, pedagoški standardi i tako dalje, da aktivno učešće imaju i predstavnici Sindikata. Jer vjerujte da većina ovih problema je proistekla baš iz tog razloga što su godinama naši problemi ignorirani, nije postojalo dovoljno senzibiliteta od predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti-  dodaje Mensur Mujkanović, predsjednik Sindikata integriranog obrazovanja Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

  Pored ovih zahtjeva, prosvjetni radnici sa petim stepenom stručne spreme traže da se prebace u šesti platni razred jer, kako kažu, imaju iste obaveze kao i kolege sa višom stručnom spremom, a razlika u njihovim plaćama je skoro 500 KM.

  Najave novih štrajkova

  Iz Sindikata Brčko distrikta Bosne i Hercegovine najavljuju štrajkove upozorenja skoro svih institucija u ovoj lokalnoj zajednici.

  -U ponedjeljak štrajk upozorenja imamo i u JP “Komunalno Brčko”, u utorak je JP “Luka Brčko”, za srijedu najavljujemo štrajk u Javnom registru i tako će biti svaki dan- kazao je u novinarima u petak Igor Babić, predsjednik brčanskog Sindikata.

  F.M.//Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  eighty three + = 89