Ramazan u Jerusalemu: U Al-Aksi klanjalo oko 200.000 vjernika

  - Nakon višesatnog putovanja Palestinci su stigli u Al-Aksu koja je danas, drugi petak u ramazanu, odabranom mjesecu muslimana, bila ispunjena vjernicima

  Foto: AA

  Oko 200.000 Palestinaca klanjalo je džuma-namaz, molitva muslimana petkom, u kompleksu Al-Aksa u Jerusalemu, javlja Anadolu Agency (AA).

  Istočni Jerusalem je grad u kojem se nalazi džamija Al-Aksa, koja je bila prva Kibla, prema kojoj su se muslimani okretali tokom molitve.

  Osim toga, u ovom gradu se nalaze i najznačajnija sveta mjesta kršćana i jevreja.

  Unatoč svim poteškoćama i preprekama Izraela da spriječi Palestince da dolaze u Al-Aksu oni su od jutarnjih sati prelazili preko vojne tačke između Zapadne obale i Jerusalema kako bi klanjali džuma-namaz u Al-Aksi.

  Izraelska policija blokirala je saobraćaj u ulicama u blizini Starog grada u Istočnom Jerusalemu. Osim autobusa niko nije mogao proći tom ulicom.

  Nakon višesatnog putovanja Palestinci su stigli u Al-Aksu koja je danas, drugi petak u ramazanu, odabranom mjesecu muslimana, bila ispunjena vjernicima.

  Prema podacima Ureda islamskih vakufa Jerusalema, džuma-namaz je klanjalo oko 200.000 Palestinaca. Imam džamije Al-Aksa Sejh Yusuf Abu Suneyne pozvao je islamski svijet na jedinstvo.

  Imam Al-Akse Seyh Ismail Navahde u hutbi, obraćanju vjernicima, pozvao je arapsko-islamski svijet na zaštitu Al-Akse i Jerusalema.

  Ukazao je i na značaj dolaska svih u Al-Aksu.

  Nakon džuma-namaza došlo je i do stampeda na vratima Al-Akse, a nekim vjernicima je i pozlilo zbog gužve na ulicama i trenutne visoke temperature na tom području.

  Na području u okolini Al-Akse u pripravnosti su bile stotine izraelskih policajaca.

  Izraelske vlasti su od 2000. godine počele s izgradnjom zida razdvajanja na granici između Istočnog Jerusalema i Zapadne obale, a taj projekat pravda sigurnosnom potrebom da se spriječe eventualni napadi na izaelska naselja.

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  eighty four − = eighty three