More

  Radnici ‘Luke Brčko’ održali štrajk upozorenja, traže bolje uslove rada i veću platu

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Radnici zaposleni u Javnom preduzeću “Luka Brčko” održali su jednosatni štrajk upozorenja kojim su ukazali na sve teži položaj radnika u jedinoj bosanskohercegovačkoj luci.

  Predsjednik Sindikalne organizacije JP “Luka Brčko” Aleksandar Popržen rekao je da su zahtjevi upućeni upravi ovog preduzeća, a tiču se linearnog povećanja plata od 250 KM, donošenje Opšteg kolektivnog ugovora, povećanje naknade za topli obrok u visino od jedan posto prosječne plate u Distriktu kao i naknade za prevoz.

  “Naš osnovni cilj je da poboljšamo uslove rada i plate. One nisu već duže vrijeme korigovane i ne mogu da pokriju ni osnovne životne namirnice. Svjesni smo svakodnevnog rasta cijena osnovnih životnih namirnica. Imali smo razgovore sa upravom i ona je svjesna položaja u kojem se radnici nalaze – rekao je Popržen i dodao da su njihovi prihodi uslovljeni količinom pretovara roba, vodostajem rijeke Save i nemogućnosti da koriste lučki terminal za kamioniski prevoz roba preko mosta na rijeci Savi.

  On je rekao da je u tom preduzežu najniža plata oko 740 KM a najviša do 1.400 KM i da se sa tim primanjima ne mogu pokriti troškovi života.

  Predrag Božić, poslovođa na poslovima pretovara roba u JP “Luka Brčko”, rekao je da su njegova primanja oko 1.300 KM i da se sa tim prmanjima ne može kvalitetno živjeti zbog inflacije koja svakodnevno divlja.

  On je podržao svoje kolege u nastojanju da im se poboljša materijalni status i ponovio da je poslovanje u ovoj firmi uslovljeno procesima koji ne zavise ni od radnika ni od uprave ovog preduzeća.

  Predsjednik Sindikata Brčko Distrikta Igor Babić podržao je štrajk upozorenja zaposlenih u tom preduzeću rekavši da su radnici u JP “Luka Brčko” u najtežem položaju u Distriktu jer su njihova primanja uslovljena načinom poslovanja.

  “Imamo nagovještaje da ćemo tokom ove ili početkom sljedeće sedmice sjesti za pegovarački sto sa predstavnicima Vlasti u Distriktu i da ćemo jako brzo riješiti ove probleme”, istakao je Babić i naglasio da brčanski Sindikat prestati sa štrajkovima kada se njihovi zahtjevi počnu rješavati.

  Babić je najavio da će se u narednom periodu organizovati i uspostaviti Služba pri Odjeljenju za privredu, sport, kulturu i turizam u Vladi Distrikta, koja će se baviti radnopravnim odnosima i sa kojom će se ubuduće rješavati ovakva pitanja.

  Fena//Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  21 − = sixteen